Galerija / potopis

KOMPOTELA

Objavljeno: 10 september 2023 Marjan, Eli

V septembru nas je želel vodnik Aleš popeljati na Kompotelo. A zdravje je čudna reč. V nedeljo, 10. septembra smo se sami podali na 1989 m visok nezahteven vrh. Parkirali smo na planini Jezerce pod Krvavcem in se podali na 2 in pol uri dolgo pot. Po dolini smo se povzpeli do Kriške planine in nato do planine Koreno . Obdajali so nas vrhovi Križ, Koreno, Krvavec, Zvoh, Košutna, greben Jež. Na panini Košutna uspešno deluje samopostrežni bife. Sledi bolj strma pot, ki nas privede do križišča in nato na vrh Kompotele. Lepi razgledi na dolino in predvsem na vrhove so nas zaposlili, da smo skoraj pozabili malicati. Sestopili smo po mpoti vzpona. Ustavili smo se na planšariji Pri Florjanu in si privoščili pravo pojedino: klobasa in zelje.

Poludnik/Poludnig

Objavljeno: 27 avgust 2023 Marjan

Spis se piše.....

Koča Pallerini

Objavljeno: 13 avgust 2023 Marjan

Koča/Rifugio Pellarini (1499 m) je planinska koča, ki se nahaja nad dolino Zajzero, točneje med Lastovicami, Žabniško krnico in Velikim Nabojsom. Od koče, ki je odprta v poletni sezoni, se nam odpre lep razgled na ostenja Lastovic, Viša in Velikega Nabojsa. Za 13. avgusta 2023 smo planirali vzpon na Veliki nabojs. Poplave pred tednom dni in napovedane padavine sredi današnjega dneva so nas prepričale, da smo skrajšali vzpon. Iz izhodišča v Zajzeri (897 m) smo se povzpeli na dve uri oddaljeno kočo. Kmalu smo po okrašenem mostu prečkali vodo in brali napise za spodbudo kolesarjem, ki so tu vozili del dirke po Italiji in se povzpeli na Višarje. Mi smo kmalu zavili desno in po "poti zvoka v gozdu" in nato po poti označeni z rdečimi pikami zložno korakali navzdor. Da to ni pot št. 616 smo kmalu ugotovili, a pogoste oznake za kočo so nas prepričale, da je tu tudi prav. Oznake o dogodkih med prvo svetovno vojno in leseni kipi o glazbi so nam popestrili pot. Čudovito vreme nam je nudilo tudi lep razgled na vršace in v dolino. Pri koči smo malo posedeli in se odpravili v dolino po poti št. 616. Pri vzponu smo bili skoraj sami, na tej poti pa smo srečali veliko planincev. Kot pot vzpona tudi ta pot prečka veliko sedaj suhih grap in večinoma vodi po gozdu. Tudi vrvi kot pomagalo so kar pogoste. Od postaje tovorne žičnice navzdol pa smo hodili po makadamski vozni poti. Pri parkirišču smo si vzeli čas za klepet in pijačo. Pogledovali smo preko doline v Karnijske Alpe, ki jih bomo kmalu obiskali. Se veselimo ponovnega obiska teh lepih gora.

PLANINSKI TABOR ŠMARNA GORA 2023 - JEZERSKO

Objavljeno: 1 avgust 2023 Vodji tabora: Romana in Nataša, fotografije so prispevali udeleženci tabora

Znova je za nami, in to že 51 po vrsti, uspešno izveden planinski tabor. V družbi prijateljev smo od 22.7. do 29. 7. odkrivali Jezersko in njeno okolico, pokukali pa smo tudi čez mejo s sosednjo Avstrijo.

Vremščica 1027m

Objavljeno: 12 julij 2023 Majda, Rok

Vremščica je eden od treh vrhov na planoti Kras. Visoka je1027 metrov. Vrh je dostopen iz več smeri. Vremščica pohodnike najprej navduši s prostranimi, razmeroma položnimi travnatimi in pomladi cvetočimi pobočji. Tu nas razveselijo narcise, potonike, košutnik in mnoge druge cvetice. Na travnikih najdejo svojo pašo številne ovce. Tu deluje Center za sonaravno rekultiviranje, izobraževalni in raziskovalni center Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani. Izdelujejo sir, ki ga lahko tudi kupimo. Na vrhu nas Vremščica očara z razgledi na vse strani: na Jadransko morje, Dolomite in Julijske Alpe ter na Brkine in Čičarijo. Pohodniki si lahko privoščimo počitek pri obnovljeni cerkvici sv. Urbana. Koče na gori ni. Zelo priljubljena je Magajnova pot, ki se začne v Vremski dolini. Je krožna 14 km dolga pot. Mi Smo se povzpeli po poti z začetkom pri Volčah.

1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|»