Galerija / potopis

Bevkov vrh 1051m

Objavljeno: 2 januar 2023 Majda

Že 23. pohod na Bevkov vrh organizira PD Sovodenj. Vrh je visok 1051m in je točka slovenske planinske poti. Nahaja se med Cerknim in Spodnjo Idrijo. Vrh je poraščen z gozdom, žig pa dobimo na razglednem slemenu, ki je 5 minut oddaljen od vrha. Za izhodišče smo si izbrali Sovodenj. Prehoditi smo morali 12 km in nekako 500 višinskih m. Vzpon vzame slabo uro in pol. Kar 24 planincev se nas je zbralo – vseh starosti med 80 in 5 leti.. V Tacnu je modro nebo z belimi oblaki obetalo kar lepo vreme. Bližje ko smo vozili proti izhodišču, gostejša je bila megla. Megla nas celo turo ni zapustila, celo malo je rosilo. V Sovodnju smo kar takoj zagrizli v strmo cesto. Kmalu smo prišli do označenega razpotja poti. Po lastni presoji smo si izbrali. Nekateri so nadaljevali v desno v smeri Bevkovega vrha po grebenu. Tu vodi strma pot, ki pa je za 20 min krajša. Nekako polovica nas je nadaljevala po cesti, ki postane kolovoz. Med nami so nastale »luknje«, ker nismo vsi enako hitri. Zaradi megle se nismo več videli. Po skupinicah smo »tipali« po megli in vsi našli pravo smer. Ponovno smo se združili pod vrhom na opuščeni domačiji. Pri opuščeni domačiji "Pr' Slabet" pod vrhom Bevkovega vrha so planinci organizatorji ponudili brezplačen čaj in še druge dobrote za plačilo. Za dober razgled se je treba povzpeti še nekoliko višje do kapelice, a danes razgleda ni bilo. Čeprav ni bilo mraz, se je bilo prijetno pogreti v domačiji ali zunaj pri kurišču. Ko smo pojedli še zadnje »novoletne« dobrote iz nahrbtnikov, smo se vsi po položni poti spustili v dolino. Neprijazno vreme ni pokvarijo prijetnega razpoloženja. Pogosto ob koncu naštejem udeležence: Bom poskusila tudi tokrat. Izleta so se udeležili: Franček, Špela, Luka, Teja, Nejc, Ana, John, Bogdana, Mojca, Olga, gospodič Rajar in dve hčerki, Nika in sin, Rok in izvoljenka, Žan in Žiga, Marjan, Boro, Eli, Milena, Majda.

Novo leto na Šmarni gori

Objavljeno: 1 januar 2023 pet planink in dva planinca

Pretirano toplo vreme in tradicija sta nas ponovno zvabila na nočni vzpon na Šmarno goro. In to na Silvesterski večer. V družbi prijateljev in znancev smo dali slovo Staremu letu in pričakali Novo leto. Zelo dobra vidljivost je omogočila dober pogled v dolino na množico lučk in celo na ljubljanski eko-ognjemet.

Novoletno mesto Kranj

Objavljeno: 1 januar 2023 Romana, Milena, Majd

v TOREK, 27. DECEMBRA 2022 SMO SE Z VLAKOM ODPELJALI V KRANJ IN SE NAUŽILI PREDNOVOLETNEGA VZDUŠJA.

GRAD SMLEDNIK

Objavljeno: 4 december 2022 Majda

Deževno vreme nam je preprečilo izvesti planiran izlet na Hrpeljsko goro ali Mišja šoga. Izbrali smo bližnji hrib Smlednik 517m. Zbrali smo se ob dogovorjeni uri in se zapeljali v Repnje. Na Smledniški hrib vodi lahka označena pot, ki vzame za 1,15 hoje. Rahlo je rosilo, pot je bila zmerno blatna in z malo višinske razlike. V prijetnem klepetu smo kar hitro napredovali. Pot nas je vodila mimo cerkve Sv. Tilna do okrepčevalnice "Suho grlo", ki pa danes ni delovala. Našli smo gobe črne trobente. Spomenik partizanu Črtu je lepo oskrbovan. Še malo vzpona in prišli smo do skrinjice in naprej po cesti proti gradu. Stari grad ali Smledniški grad se nahaja na manjši vzpetini. Pred leti so pričeli z obnovo gradu ter izsekavanjem bližnjega drevja, tako da se nam sedaj z vrha odpre lep razgled, danes ga ni bilo. V vznožju gradu so igrala in lesena pravljična bitja. Tudi kratka plezalna pot po skalah je vzdrževana. V obnovljeni okrepčevalnici smo malo posedeli. Pričelo je močneje deževali. Oblekli smo dežne plašče, odprli dežnike in se vrnili po poti pristopa. Malo mokri in zadovoljni, da smo se razmigali, smo se odpeljali - domov na kosilo.

Kopa in Skutman

Objavljeno: 13 november 2022 Majda

Kopa (Partizanski vrh) in Skutman V nedeljo, 13. novembra 2022 smo se po letnem PD načrtu povzpeli na Kopo in Skutnik. Bilo nas je 8 in povprečna starost 69 let. Da nismo postavljali hitrostnih rekordov je razumljivo. Veselje in zadovoljstvo pa je raslo skupaj z nadmorsko višino. Ob 9.00 smo se odpeljali k spodnji postaji žičnice na Krvavec. Kar nekaj cestnih obvozev je podaljšalo našo pot. Markirana pot se vzpenja po desnem bregu Reke. Na označenem razpotju nadaljujemo levo v smeri Davovca. Strmina upočasni naš korak. Pri ruševinah počivamo. Na območju Davovca je bila velika visokogorska kmetija z veliko hišo in celo dvema hlevoma. Za kazen so jo med II. svetovno vojno požgali zaradi sodelovanja s partizani. Nikoli ni bila obnovljena. Ogledamo si tudi 10 min oddaljen Spominski park tovarištva. Tu je v bitki padlo 31 borcev II. Grupe odredov. Grobišče je lepo urejeno. Le kratek vzpon in že smo pri klopci na križišču poti: v dolino Kokre, na Gospinco, na Kopo, na Štefanjo goro. Povzpnemo se na 15 min oddaljeno Kopo ali Partizanski vrh 1024m. Ves čas hodimo po gozdu. Ker je listje že odpadlo se nam kažejo Grintavec, Kočna, Storžič in še vse pod njimi. Lep sončen dan je. Pri vrnitvi se razdelimo v dva skupini. Prvi se vrnejo na sedlo Davovec in nato v vas Štefanja gora. Druga skupina nadaljuje na Skutman. Pot po gozdnatem grebenu nas pripelje na 911m visok Skutman, ki je malo obiskan. Poti je veliko in niso markirane. Pri vrnitvi pogumno krenemo na nam neznano pot, ki po napisu na tablici vodi v Štefanjo goro. Malo ugibanja, kratki povratki in prispemo v vas, kjer se pri Gasilskem domu zberemo vsi pohodniki. Nebo je posivelo in hladneje postaja. Mi pa smo veseli, ker smo se razgibali in odkrili nov delček našega sredogorja.

1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|»