Galerija / potopis

MOLNIK

Objavljeno: 18 februar 2024 Majda

Molnik je 582 m visok hrib, ki se nadaljuje v grebenu Golovca proti jugovzhodu, južno od ljubljanskih predmestij Zadvor, Sostro ipd. V bližini sta Pugled in Magdalenska gora, ki jo bomo obiskali kdaj drugič. Na Molniku so bili najdeni ostanki že prazgodovinske poselitve v obdobju med 8. in 4. st. pr.n.št.. Arheologi so tu izkopavali pred 40 leti in našli več kosov nakita, posodja in orodja. Na samem vrhu hriba so ohranjeni nasipi in naselbinske terase. V bližnji okolici so bili na petih mestih odkriti grobovi več vrst: sežiganje umrlih, pokopavanje v plane grobove brez pridajanja orožja in skeletni pokopi v lesenih krstah. Spomenik nas je opomnil, da se je na Molniku ustanovila partizanska četa že kmalu po začetku druge svetovne vojne. Boji so tu potekali prav do konca vojne še celo 7. in 8. maja 1945. ( Še vemo, da je bila Ljubljana osvobojena 9.maja in sedaj lahko hodimo po PST.) Skoraj zgodovinsko je tudi, da smo člani našega PD več let sem hodili nabirat kostanj. Pred 30 leti? V nedeljo, 18. februarja 2024 smo se pripeljali do gostilnice na Orlah in se podali na pot. Ponovno smo bili vseh starosti, različnih kondicij, a z veseljem po novem pohodu. Zbralo se nas je 23. Sprva smo prehodili področje, kjer gojijo damjake. Sredi vasi Orle smo prišli na cesto in se usmerili k kamnolomom proti Molniku. Pot se sprva spušča. Pri kamnolomu pot postane gozdna steza, ki ne preveč strmo vodi navzgor. Razveseljevalo nas je cvetoče resje in teloh, kasneje tudi žafran in trobentice. Ni bilo naporno in že smo bili na vrhu. Mize, klopi in jambor s slovensko zastavo so bili lani obnovljeni. Z veseljem smo posedli in si odpočili. Sestopili smo po drugi poti. Prvo smo obiskali Mali Molnik, kjer je lastnik gozda uredil samopostrežni bife. Lep namen, a ni se obneslo. Le zakaj? Franci nam je povedal zgodbo zakaj na določenem mestu še danes polagamo suhe veje na kup, da nastaja grmada. Sestopali smo nad kamnolomom in zopet prispeli na cesto, ki vodi nazaj v vas Orle. Malo je bilo navzgor in smo malo godrnjali, a res le malo. Kmalu se je pokazala gostilnica z razglednim stolpom in kavico in pivom,… Vodila naj bi Majda, pa ji je del telesa zatajil, zato sta pridno sodelovala Franci in Milena. Hvala jima. RES ŽELIM, DA SE TUDI V BODOČE NA IZLETE PODAMO V TAKEM ŠTEVILU. BRAVO MI.

Lubnik

Objavljeno: 21 januar 2024 Aleš

Prosim za razumevanje: Naj slike uredi, kdor zna. Spis bo kmalu napisan.

Nagrada LEDINK

Objavljeno: 15 december 2023 časopis LJUBLJANA

PLANINA NAD VRHNIKO

Objavljeno: 10 december 2023 Aleš

Jurtanja sivina v Ljubljani to nedeljo ni obetala lepega vremena, a malo pred Vrhniko so se skozi meglo v smeri našega cilja, 733 m visoke Planine nad Vrhniko, zarezali prvi sončni žarki. Med vožnjo skozi Vrhniko do izhodišča pa se je sem in tja že pokazalo modro nebo. Med čakanjem na udeležence izleta se je vreme naredilo in 19 pohodnikov ter štirje otroci, od tega najmlajša v nosalki na očkovem hrbtu, smo se v soncu napotili s parkirišča. Lepa in ne zahtevna pot nas je sprva vodila skozi manjši zaselek, višje pa nas je dobro uhojena gozdna pot privedla skozi bukov gozd do vrha, na katerem stojita lepo obnovljen planinski dom in lesen razgledni stolp.Nekateri smo se povzpeli tudi na stolp, a vzpon in spust sta bila sila neprijetna zaradi spolzkega pomrznjenega snega na stopnicah. Bili pa smo nagrajeni s prelepim razgledom na s soncem obsijane Julijske Alpe in Nanoško pogorje, na Kamniške Alpe inj Karavanke, katerih nekateri vrhovi so se še otepali posameznih oblakov in na Krim z okoliškimi hribi, nad katerimi se je nabrala visoka oblačnost. Ljubljanska kotrlina z Barjem je bila zavita v meglo. V prijetni koči smo si vzeli čas za počitek, malico in klepet. Pred odhodom z vrha smo napravili še nekaj skupinskih fotografij za društven arhiv ter se dobre volje odpravili v dolino po isti poti. Veseli me, da se nas je toliko zbralo. Še posebej pa moram pohvaliti naše najmlajše udeležence, ki so se res izkazali. Vso pot so prehodili oz. kar pretekali sem in tja, med potjo smo se tudi kepali, iskali miškin brlog in še kaj. Hvala vsem za lepo druženje in upam, da se v tako lepem številu vidimo tudi na izletu na Lubnik, ki je predviden v nedeljo 21.1.2024. Se veselim, Aleš Cvahte.

POHOD PO TEKAŠKI PROGI NA ŠMARNI GORI

Objavljeno: 9 december 2023 Tomo, Majda

Tomo nas je popeljal po celotni progi gorskega teka. Prehodili smo dobrih 10km dolgo pot, ki je vodila na Grmado, navzdol na Spodnjo Kuhinjo in nato na vrh Šmarneb gore. Pohoda se je udeležilo 12 pohodnikov, ki sodelujejo pri izvedbi tekaške tekme. Najboljše tekači pot pretečejo v 45 min in manj. Pohodniki smo porabili 3 ure, pa še ponosni smo nase.

1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|»