Rašica, v prelepi jesenski obleki

Objavljeno: 12 november 2017

Rašica


Letos smo bili na Vrhu Staneta Kosca na Rašici kar dvakrat. Prvič septembra, ko je zaradi dežja odpadel planiran izlet, smo se na vrh povzpeli iz vasi Selo. V nedeljo 11. 11. 2017 pa smo se na vrh povzpeli iz Črnuč. Vreme ni veliko obetalo. Izleta udeležilo 15 planincev.


Parkirali smo ob Črnuščici na koncu naselja Črnuče in se podali po lepi poti ob kateri so bile celo klopi. Hodili smo po Sračji dolini in se blago vzpenjali. Razveselili smo se pašnika z jeleni, damjaki in mufloni. Po nenaporni poti smo hitro prispeli v vas Rašica. Ob Gasilskem domu so na kmetiji prodajali sadje in med.
Nadaljevali smo desno in poiskali Mladinsko pot. Pot ni vzdrževana - vsaj od snegoloma pred leti. Drselo je, malo smo se sklanjali, malo plezali in se povzpeli preko strmega dela. Za sestop pot odsvetujemo.
V koči na Rašici je bilo zelo veliko obiskovalcev. Povzpeli smo se na stolp, a imenitnega razgleda ni bilo. Po počitku smo sestopili proti vasi Dobeno.
Še pred prvimi hišami smo krenili desno. Pisalo je Tonetova pot. Prečkali smo pot Rašica-Dobeno in se po Grebenski poti namenili v Črnuče. Ob spomeniku Cenetu Štuparju smo se spomnili dogodkov v teh gozdovih v preteklosti. Prijetna pot nas je pripeljala le nekaj ulic stran od našega parkirišča.
Za našo krožno pot smo potrebovali manj kot 4 ure hoje.

Čeprav Rašico dobro poznamo – nekaj zanimivosti:
Rašica (647 mnm) je osamelec na severu Ljubljanskega polja.
Hrib sestavlja apnenec, zato je tu veliko vrtač in kraških jam.
Pod Rašico izvirata dva večja potoka Črnuščica in Pšata.
V vznožju Rašice je veliko mokrišč. Tu rasteta tudi lepi čeveljc in močvirski tulipan, ki sta zaščitena in ju najdemo samo na območju mokrišč. Za Trzin značilen močvirski tulipan domačini imenujejo žerjavček.

Pa imamo vzrok, da Rašico zopet obiščemo.
Kdo si ne želi videli lepi čeveljc in žerjavčka?