24. TRADICIONALNI POHOD S CVIČKOM MED VINOGRADI

Objavljeno: 28 januar 2018Vodila, fotografirala in zapisala: Majda Kovačič

V soboto, 27. 1. 2018 se nas je 15 planincev udeležilo pohoda s pričetkom na Otočcu. Plačali smo startnino in prejeli steklen pecljati kozarec v vrečki, ki si jo obesimo okoli vratu. Prikupno. Prejeli smo tudi zemljevid pohoda z vrisanimi 10 točkami, kjer so nam domača društva pripravila pijačo in jedačo. Za 15 km dolgo pot je organizator predvideval 6 urni pohod. Presenetila nas je res množična udeležba pohodnikov. Tudi nekaj konjenikov je bilo na pohodu.


Če bi ocenjevali moje vodenje, bi padla na izpitu. Naše skupine nisem obdržala skupaj. Sedem planincev nas je hodilo skupaj, dva in še tri smo srečali občasno, tri planince smo videli le na startu in nič več.


Poleg zidanic in mehke dolenjske pokrajine smo ob poti občudovali tudi Stari grad in grad Hmeljnik, cerkev Sv. Jurija in cerkev Marijinega rojstva. Ob spomeniku smo se spomnili na preminulega Lojzeta Slaka. Z veseljem smo se slikali na »Priceskini klopci«, čeprav ne poznamo zgodbe o princeski.


Na zadnji točki smo pomalicali klobaso z zeljem ob igranju narodno-zabavnega ansambla.


Prehodili smo dobrih 18 km, ker smo prostovoljno obiskali še grad Hmeljnik. Ker smo redko v tem delu naše dežele, smo se zapeljali še do gradu Otočec, si ogledali stavbo, park in labode na reki Krki.