PLANINSKI TABOR 2018 - Zavetišče Slatna (1. dan)

Objavljeno: 14 julij 2018Majda K.

Tabora se je udeležilo 30 planink in planincev vseh starosti: dvomesečni dojenček in naši očaki nad 70 let. Imeli smo kar veliko dnevnih gostov.


Planinsko društvo Lisca Sevnica ima od leta 2002 od MORS v najemu Planinsko zavetišče Slatna pod Poncami. Slatna je 2 km oddaljena od Rateč in leži sredi gozda na nadmorski višini 1023 m v bližini Planiških skakalnic. V Zavetišču Slatna je urejena kuhinja z jedilnico, večnamenski prostor, sanitarije s tuširnico in spalni prostori. Ob zavetišču je urejen tudi prostor za šotore ter manjše igrišče za košarko.


V soboto smo se namestili v eni od obeh spalnic v hiši ali si postavili šotore. Spoznali smo novega kuharja Franeta. Po kosilu in nenadnem dežju smo se odpravili na prvi pohod.


Po cesti navzdol smo se spustili na kolesarsko pot, ki povezuje Kranjsko goro in Trbiž. Odpravili smo se do izvira Save Dolinke. Pot je hitro minila ob klepetu o preteklih dogodkih in pričakovanjih za naslednje dni. Urejena pot nas je privedla do razglednega stolpa in ploščadi ob Zelencih. Občudovali smo kristalno vodo in celo namočili noge vanjo.


Zelenci so naravni rezervat na meji treh držav, ki obsega izvir Save Dolinke ter mokrišče Drni. Območje rezervata na nadmorski višini 850 m je dolgo okrog 1300 m in v povprečju široko 150 m. Zelenci predstavljajo prvi izvorni krak najdaljše (219 km) slovenske reke Save. So pravzaprav drugi izvir potoka Nadiža, ki izvira blizu planinske koče v Tamarju. V Zelencih voda privre na dan iz do 2 metra globokega jezera zelene barve. Zaradi te izrazito zelene barve je izvir tudi dobil svoje ime.


Vrnili smo se po isti poti. Le nekaj »neugnancev« je zavilo v Planico. Spotoma smo prehodili labirinte za ljubezen, moč, pamet,… Ob robu najvišje planiške letalnice smo se povzpeli do samega zaletišča in še višje na greben hriba. Od tu je sledil le spust do našega tabora.