PLANINSKI TABOR 2018 - VITRANC IN CIPRNIK (2. dan)

Objavljeno: 15 julij 2018Majda K.

VITRANC IN CIPRNIK


Čeprav smo načrtovali zajtrk ob 7.00, je veliko planincev že veliko prej »kofetkala« in modrovala. Eni bi pa še spali…


Ob 8.00 smo se odpeljali k jezeru Jasna in se odpravili na Vitranc – visok 1555m. Pot vodi po gozdu in je kar strma. Levo se odcepi pot v Malo Pišnico, ki je zaprta. Višje desno se odcepi pot na smučišča. Z nami so hodili tudi Taja, Zoja, Simon in Tilen, ki so še zelo mladi planinci. Njihovi babici in teta so potrebovale veliko zvijač (piškotkov), da so strumno prikorakali do koče – Mojčin dom.


Blizu Mojčinega doma se nahaja še propadajoči Dom na Vitrancu. Blizu nekdanjega doma je razgledišče, kjer se nam odprejo čudoviti pogledi na Kranjsko Goro, Rateče, Podkoren z gorskim prelazom proti Avstriji, dolino Krnica, gorovja Julijskih Alp in ostalo.


Pot pri sestopu vodi pot mimo propadajoče enosedežnice Vitranc II.


Enosedežnica Vitranc II je najstarejša enosedežnica v Sloveniji in ena najstarejših na svetu saj nosi letnico 1958. Še nekaj let nazaj se je z njo dalo varno pripeljati do Vitranca, danes pa nima več uporabnega dovoljenja.


Po počitku smo se razdelili v dve skupini. Eno skupino je Darja odpeljala v dolino po poti mimo smučišč. Druga skupina pa je z Marjanom odšla na Ciprnik - 745m in nato mimo smučišč nazaj k Jasni. Spotoma smo videli poletne aktivnosti na smučišču: delujočo sedežnico Bedanc, sankanje po tirnici, pot za spust s kolesom.


Po odlični pečenki in počitku v taboru smo oživili običajne taborske veščine: škrabel, kartanje, košarka, namizni tenis, nabiranje lisičk, čvekanje. Obiskal nas je tokrat premični bife »Pri dveh sestrah«.