PLANINSKI TABOR 2018 - BELOPEŠKA JEZERA-KOČA ZACCHI (3.dan)

Objavljeno: 16 julij 2018Majda K.

BELOPEŠKA JEZERA – KOČA ZACCHI


Isti cilj smo imeli vsi udeleženci tabora, a dve različno dolgi poti. Pri spodnjem Belopeškem jezeru so izstopili planinci, ki so se podali na daljšo pot. Po zelo lepi poti smo se povzpeli na »Švabezo« in po pobočju nad dolino prečili pod eno od Ponc. Prijetno pot je popestrilo prečenje grape, ki je opremljeno z jeklenico in mostički. Pa še ljubek kipec varuje planince. Ustavili smo se pri bivaku in kasneje na razgledni točki opremljeni s klopmi. Prispeli smo do koče Zacchi, a naši kolegi so že odšli. Sestopili smo po »hitrejši« poti.


Druga skupina smo se zapeljali do Zgornjega jezera - 929m in tu pričeli svoj vzpon. S parkirišča nadaljujemo po levi strani gostišča v smeri koče Zacchi. Pot sprva poteka po gozdni cesti, nato levo na širok kolovoz. Kolovoz pa se nekoliko višje spremeni v vzpenjajočo se peš pot. Razmeroma široka in dobro markirana pot nas nato v zmernem vzponu skozi gozd v uri in pol hoje od izhodišča pripelje do planinske koče Zacchi - 1380m. Koča je prijetno urejena in zelo obiskana. (Le pivo je drago.) Sestopili smo po gozdni cesti - malo dlje, a položneje. Ob cesti je nekaj lesenih kipov. Svizec ali medved – umetnost je včasih težko razložiti.


Belopeška jezera, tudi Mangartska jezera, Fužinska jezera ali Klanška jezera, sta dve jezeri, nedaleč od Rateč in tromeje med Italijo, Avstrijo in Slovenijo. Jezeri sta do leta 1918 ležali na Kranjskem po 1. svetovni vojni pa so pripadle k Italiji. Dolino dveh ledeniških jezer, ki so jo Italijani leta 1971 razglasili za Narodni park Belopeških jezer, na jugu omejuje gora Mangart, na vzhodu pa Ponce. Ledeniški jezeri s čudovito smaragdno barvo sta prava paša za oči in sta izjemno priljubljeni izletniški točki, do katerih lahko pridete s kolesom ali peš po kolesarski poti, ki je nadvse zanimivo speljana po trasi nekdanje železniške proge.


Vsi planinci smo se sešli ob zgornjem jezeru in se vrnili v tabor.


Letos smo imeli zelo zelo veliko zelenjave in sadja. V kuhinji je bila pečica. Pridne planinke smo vzele kuharske pripomočke in jabolka v roke in nastal je čudovit »štrudel«. Ne vem kdo je bil bolj vesel: planinke, ki so ga naredile ali planinci, ki so ga takoj pojedli.