PLANINSKI TABOR 2018 - VIŠARJE, KAMNITI LOVEC (6.dan)

Objavljeno: 19 julij 2018Majda K.

VIŠARJE, KAMNITI LOVEC


Polni želje po lepem vzponu smo se zapeljali skozi Tržič k žičnici na Višarje. Udobno smo se z njo pripeljali kar visoko. Od vasi je 2 uri hoda do Kamnitega lovca (2071 metrov), ki je bil naš cilj. V vasi nas je pozdravil gospod Alojzij Uran, ki je doma iz naših krajev. Veseli smo bili njegovega pozdrava in tudi on se mi je zdel zadovoljen z našim množičnim obiskom. Mimo trgovinic in lokalov smo stopili na planinsko pot.


Svete Višarje (italijansko Monte Santo di Lussari, nemško Luschariberg ali Monte Luschari) so 1766 metrov visoka gora v zahodnih Julijskih Alpah. Nahajajo se blizu Trbiža. Nekaj metrov nižje od vrha gore se nahaja romarska vasica z znano romarsko cerkvijo Višarske Matere Božje.. Na Svetih Višarjah pa se nahaja tudi smučišče.


O nastanku božje poti na Svetih Višarjah se je ohranilo staro izročilo, ki pravi, da je leta 1360 neki pastir iz Žabnic iskal izgubljene ovce. Našel jih je na vrhu Višarij, klečeče okoli brinovega grma. Začudeni pastir je zagledal v njem lep lesen kip Marije z Jezusom. Tudi sam ga je počastil s poklekom, nato pa odnesel v župnišče v Žabnice. Župnik ga je spravil v omaro. Toda naslednji dan je bil kip spet na gori in ovce okrog njega. Tudi tretji dan se je prizor ponovil. Žabniški župnik se je obrnil na oglejskega patriarha in mu povedal vso zgodbo. Patriarh je ukazal, naj postavijo na kraju, kjer so kip našli, kapelico.


Sprva med macesni, nato po kamniti poti smo prispeli v krnico pod vrhom. Na sam vrh vodijo jeklenice in malo je treba poplezati. Skoraj vsi smo se povzpeli na vrh. Mlade planince so izkušeni varovali. Bravo, mlada mladina, prvič so osvojili vrh dvatisočak. Vrh je olepšan z zvončkom. Vrh je čudovit razglednik na naše in italijanske Julijske Alpe, pa še avstrijske gore se ponujajo.


Sestopili smo po isti poti. V vasi smo si kupili razglednice, kakšen spominček in pogasili žejo. Otroci so izbrali spominček – fotoaparat s slikami Višarij in jih ponosno nosili okoli vratu.


Po kosilu pa nas je čakala torta.