MRZLA GORA

Objavljeno: 10 julij 2018Majda K.

MRZLA GORA


Vsako leto se planinke PD Šmarna gora odpravimo na samostojni "ženski" planinski vzpon.


Že leta smo se spogledovale z Mrzlo goro, a nekako ni bilo poguma. Gora slovi kot težka, krušljiva in skoraj nič zavarovana. Sredi julija 2018 smo zbrale pogum in se odpeljale v Logarsko dolino.


Enourni vzpon na Okrešelj je hitro minil. Slap Rinka in izvir Savinje sta nam popestrila pot. Zahajajoče sonce je čudovito obarvalo okoliške vrhove. Prespale smo v domu.


Zgodaj smo se podale na pot. Sprva hodimo čez travnik v smeri Savinjskega sedla. Levo se odcepi pot na Kamniško sedlo, malo višje pa še pot skozi Turški žleb in k spominskemu obeležju. Gruščnata pot se začne strmeje vzpenjati in nas pripelje pod stene Mrzle gore. Prispemo na travnata pobočja, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Mrzle gore po poti, ki se sprva vzpne skozi redko rušje in nas nato pripelje do prečnice čez skalno ploščo. Nadele smo si čelade, saj je po opisu pot zelo krušljiva in izpostavljena padajočemu kamenju. Pot je na začetku dobro varovana, a varoval kmalu zmanjka. Močno skoncentrirane na varnost kar hitro napredujemo. Skala ima veliko oprimkov, zato nas niti pogledi v globino pod nami ne motijo preveč. Le potiho nas malo skrbi, kako bo pri sestopu. Velik del poti je zelo zelo strm in izpostavljen. Prečimo ozko poličko brez varoval, ki smo si jo že ogledale na netu. Brez težav. Na koncu te poličke pa se pot obrne levo steni naravnost navzgor, spet brez varoval. Priplezamo na greben, ki je mestoma precej izpostavljen in vemo, da smo že visoko. Strmina ne popusti, a v zelo solidnih dobrih 3 urah priplezamo na 2203m visok vrh. Nismo same. Presenetljivo veliko planincev pleza na vrh. Dohiti nas tudi Jernej.


Pomalicamo, se razgledamo, predvsem pa fotografiramo. Po slabi uri se odpravimo.


Previdno, previdno, tri oporne točke, »ritna« tehnika,…. Srečamo članico naše odprave Anico. Ko stopimo med prvo ruševje in trate, si oddahnemo in čestitamo. Strinjamo se, da gora ni tako zelo težka kot se širi glas. Terja pa veliko previdnosti. Naletimo na vesele planince s Haloz, ki nam ponudijo kozarček vina in nam čestitajo. Ponosne nase sestopimo do doma na Okrešlju in v dolino. Med potjo kujemo načrt za naslednje leto. Smo ga že izbrale, a naj ostane naša skrivnost do prihodnjega poletja.


Udeleženke: Milena, Andreja, Barbara, Majda (dodatna člana Anica in Jernej).