39. tek na Šmarno goro

Objavljeno: 6 oktober 2018Majda K.

GORSKI TEK NA ŠMARNO GORO


Danes v soboto, 6. oktobra 2018 se je odvijal že 39. tek na Šmarno goro. Planinci smo pomagali pri pripravi poti in danes pri izvedbi.
Desetkilometrska preizkušnja šteje za finale slovenskega in svetovnega pokala v gorskih tekih. Start ene najpriljubljenejših in zaradi izredno dinamične proge tudi ene najtežjih gorskih preizkušenj na svetu je kot vedno v športnem parku Policijske akademije v Tacnu, razglasitev rezultatov na vrhu Šmarne gore.
Proga teka na Šmarno goro se je z leti spreminjala. Tomo Šarf se spominja: »Prva leta je tekače vodila iz Tacna na Šmarno goro brez pentlje prek Grmade. Dolga je bila pet kilometrov. Leta 1992 smo zaradi državnega prvenstva progo podaljšali s pentljo prek Grmade na devet kilometrov, leta 2010 pa smo zaradi nevarnega spusta z Grmade na Romarsko pot progo podaljšali še za en kilometer.« Prihodnje leto – ob 40. obletnici šmarnogorskega teka – bodo organizatorji za tekače pripravili številna nova presenečenja, morda se obeta celo dvodnevni dogodek. Moški rekord sedanje deset kilometrov dolge proge znaša 41 minut in 32 sekund iz leta 2012 in je v lasti Azeira Teklaya iz Eritreje. Pod ženski rekord proge, ki znaša 47 minut in 40 sekund, se je lani podpisala Andrea Mayr iz Avstrije.
(povzeto počlanku https://www.dnevnik.si/…/ko-se-rekreativci-pomerijo-s-sveto…)