Pohod na Babji zob

Objavljeno: 25 november 2018Vodil in zapisal: Franci M., Fotografirali: Milena P in Majda K.

Zaradi slabega vremena, na predviden datum pohoda, smo pohod na Babji zob preložili na eno od naslednjih nedeževnih nedelj. Nedelja, ki je bila primerna za pohod je bila 18. november, ko je bilo predvideno nekoliko oblačno in brez padavin.


Zbirališče je bilo kot po navadi na parkirišču v Tacnu. Zbralo se nas je kar štirinajst. S svojimi avtomobili smo se odpeljali proti Gorenjski, skozi Bled in naprej po cesti,  ki pelje proti Bohinju. Pri odcepu za Bohinjsko Belo, nas smerne table usmerijo na levo proti vasi Kupljenik, ki je izhodišče za Babji zob.  Parkirali smo na označenem parkirišču na začetku vasi. Bilo je kar hladno, toda ravno prava temperatura za hojo v hrib. Po slabi uri hoda smo prispeli na planino Prihod, kjer smo se za nekaj minut odpočili naredili kakšen požirek čaja in kar kmalu nadaljevali pot kajti začelo je pihati in nebi bilo najboljše, da bi se kdo prehladil. Pred nami je bil še najlepši grebenski del poti s katerega so zelo lepi razgledi proti Bledu. Nekajkrat smo se ustavili  ob razglednih točkah, kjer smo naredili nekaj posnetkov in se razgledali po dolini. Po slabih dveh urah hoje smo prispeli na vrh razglednega Babjega zoba. 


Babji zob je 1128m visoka razgledna točka, na skrajnem zahodnem delu Jelovice. Na prepadnem delu stoji klopca, označevalno – informacijska tabla in vpisna skrinjica. Ob lepem vremenu se odpira lep razgled na del Spodnjih Bohinjskih gora, na Julijske Alpe, Karavanke in Bled z okolico.


Na vrhu se nismo kaj dosti zadrževali, saj je bilo kar precej hladno, poleg tega je pa še precej pihalo. V zavetrju smo se malo odpočili, pojedli kakšen sendvič, popili  skodelico čaja, seveda vpis v knjigo je obvezen in tudi na skupinsko fotografiranje nismo pozabili. Kar hitro smo se odpravili nazaj proti Kupljeniku, kajti postajalo je vse bolj hladno. Kar hitro smo prišli do avtomobilov in se odpeljali v Lesce, kjer smo si privoščili zasluženo kavico.