Izlet na Hom

Objavljeno: 25 marec 2019Vodila, zapisala in fotografirala: Majda K.

HOM


Hom je 834 m visok hrib blizu Blejskega vintgarja. Hom je priljubljena rekreacijska točka okoličanov.


V nedeljo, 24. Marca 2019 ob 8.00 smo se zbrali v Tacnu na parkirišču in se odpeljali na Gorenjsko. Z avtoceste Ljubljana - Jesenice smo se usmerili na izvoz Lipce. Peljali smo se v Blejsko Dobravo na veliko parkirišče, ki se nahaja v bližini pokopališča. Prelepa ravan in pogledi da okoliške gore, da je kar škoda tega prostora za »zadnji dom«.


Zbralo se nas je 12 planincev v prelepem pomladanskem vremenu.


Prvo smo se spustili do reke Radovne in jo v bližini male hidroelektrarne prečkali. Po dobro uhojeni poti smo v slabi uri dosegli cerkev Sv. Katarine. Od tu se lepo vidi skoraj na vse strani: Bled, Babji zob, Stol, Begunjščica, Pokljuka, proti Kranju in še kaj. Lokal je bil zaprt pa smo kmalu nadaljevali vzpon. V opisu poti piše: »Pot ni markirana in se v tem delu rahlo izgublja.« Malo me je skrbelo, a po nepotrebnem. Brez orientacijskih problemov smo po dobre pol ure dosegli vrh. Na vrhu Homa je velik lesen križ, skrinjica z vpisno knjigo in žig vrha. Malo nižje ob klopci smo se ustavili in razgledovali. Marjan nam je skuhal kavico, ki je bila nebeško dobra. Vrnili smo se po isti poti. Ogledali smo si slap Šum. Soteska Blejski vintgar je uradno zaprta.


Izlet smo uspešno zaključili, a ker je bilo še zgodnje popoldne, smo se zapeljali proti Gorjam in obiskali Pokljuško sotesko. Blizu vasi Hotunje smo vstopili v sotesko, ki nas je navdušila: visoke navpične stene, mestoma zelo ozka soteska, jama Pokljuška luknja in galerija kraljeviča Andreja.


Ko smo se vrnili na izhodišče, smo bili že zelo lačni in smo si privoščili malico na prijetnem spomladanskem soncu.


Majda