POROČILO IZLETA ZASAVSKA GORA

Objavljeno: 27 maj 2019Vodila in zapisala: Darja G.

POROČILO IZLETA ZASAVSKA GORA - nedelja 26.5.2019

V nedeljo nas je sedem članov društva zjutraj ob 8.00 krenilo proti središču Slovenije. Parkirali smo v Vačah. Prva obvezna skupinska fotografija je bila pri vaški situli. Je iz obdobja halštata, ki jo je na Vačah blizu Litije v začetku leta 1882 (po ustnem izročilu 17. januarja) izkopal Janez Grilc. Situla je najverjetneje nastala v 5. stoletju pr. n. št. Originalno situlo hrani Narodni muzej Slovenije v Ljubljani. Zagotovo je najznamenitejša izkopanina na Vačah in sploh na Slovenskem (v vseh obdobjih, ki jih raziskuje arheologija).


Neznani umetnik si jo je zamislil, kot epski spev, prva dva friza sta namreč organsko povezana in izpričujeta neverjetno skladnost kompozicije, dvoboj atletov je dramatično poudarjen. Na kratko si prizori v “epu” o življenju vojaškega plemstva, morda samega kneza, vrstijo takole:
- prvi friz ponazarja sprevode,
- drugi friz ponazarja daritvene obrede,
- tretji friz živali.


Na koncu drugega friza je upodobljen še ptič z ribo na dveh košutah, v tretjem frizu pa sedita vrana. V prvem frizu naj omenimo morda prav tako vrana, le da je upodobljen z glavo navzdol, nakar leti nad drugim konjem orel. Stilizirani rastlinski okraski v prvem in tretjem frizu so vzhodnega izvora, zato govorimo o orientalizirajočih vplivih v halštatski situlski umetnosti.


Nadaljevali smo po prijazni poti, ki nas je vodila mimo prijaznih vasic in prekrasnih razgledov, ki se kar niso končali. Cvetoči travniki, skrbno obdelane njivice, hladne senčke, celo del poti, ki je nudil že skoraj plezalne užitke (skale in jeklenica) – vse to nas je razveseljevalo do našega cilja, ki smo ga dosegli po slabih dveh urah.


Zasavska Sveta gora ali s starejšim imenom Sveta gora nad Litijo je 852 m visok hrib, ki se nahaja na levi strani reke Save. Tu stoji znana romarska cerkev posvečena Materi božji. Od tu se razprostira razgled po celi Sloveniji, od Triglava do Pohorja pa vse tja do Snežnika.


Romarska cerkev ima zelo dolgo ter zapleteno stavbno zgodovino. Glede na izkopanine katere so tu izkopali, sega poseljenost te vzpetine daleč nazaj. Tu naj bi še pred prvo krščansko cerkvijo stalo pogansko svetišče. Cerkev se prvič pisno omenja že leta 1250. Cerkev je bila sprva romanska, druga pa gotska. Gotsko stavbo so leta 1704 po novem okusu barokizirali. Cerkev je bila večkrat tarča strelnih udarov, zato je skozi leta doživela več obnov in z njimi gotovo tudi stilne spremembe.


Posebnost te cerkve je, da jo obdaja mogočno obzidje, katero je nekoč služilo za obrambo pred turškimi vpadi. Ko je turška nevarnost minila, so ga deloma znižali. Na severni strani so ga kasneje podrli, ker so potrebovali prostor za dozidavo stranske kapeli. Za obzidjem stoji zvonik, kateri je v času turških vpadov služil kot obrambni stolp. Na njem so še danes ohranjene strelne line. Zanimivost so tudi zunanje niše, kjer so javnemu sramotenju izpostavili prestopnike.


Malico smo si privoščili na vzpetinici pred gostiščem, kjer smo v miru predahnili in občudovali kaj vse se vidi.


Kavo in dodatno pijačo smo si privoščili v gostišču. Po izdatnem počitku smo krenili nazaj, pot nam je vzela približno uro in pol. Do avto in doma smo prišli še v lepem sončnem vremenu.