Veliki Koritnik (po moško)

Objavljeno: 5 julij 2019Vodil: Marjan K.

DRUŠTVEN IZLET NA TROGKOFEL                                   30 ,6 . 2019


Ta izlet je bil razpisan za23 . 6 . 2019 , ker pa je bilo za ta datum precej nestabilno , sem izlet prestavil za en teden in upal na lepo vreme .


30 . 6 .  ob 6 h zjutraj smo se odpeljali  , bili smo trije: Cene , Tomo in jaz . Brez ustavljanja smo se ob 8 h pripeljali do planine Cason di Lanza , naše izhodišče za naprej . Pot nas je najprej vodila po širokem kolovozu mimo dveh planin do razpotja za na K tnik , kot se slovensko reče Trogkoflu . Po slabi uri smo prispeli do vstopa v ferato Crette Rosse , ki je ena izmed ferat , ki vodijo na vrh Koritnika , dve sta na Italijanski strani , dve pa sta na avstrjski strani , ki pa sta dostopni po poti mimo bivaka  Lomasti in čez sedlo na avstrijsko stran , vrh leži na meji med Italijo in Avstrijo .


Pod vstopom smo se opremili in vstopili , ferata spada med malo zahtevnejše ,  vendar ni preveč dolga , približno 200 m in traja okoli pol ure , vendar zahteva moč v rokah . Od izstopa nas je čakalo še tričetrt ure do vrha . Vreme je bilo zelo lepo , tako , da se je videlo daleč naokoli .


Sestopili smo po italijanski normalni poti . Z vrha po prijetnih ploščah in travnikih  , nato pa se pot prevesi v skalovje in skrotje , kjer je potrebna previdnost in trden korak . Po isti poti smo sestopili v dolino in prispeli do koče , kjer smo se osvežili in si privezali dušo . V Ljubljano smo se vrnili po isti poti kot zjutraj .


Dan je bil lep in doživeli  smo veliko lepih trenutkov .