PD tabor 2019 - SLATNA 2.dan

Objavljeno: 4 avgust 2019Zapisala: Majda K.

Mala Ponca, nedelja, 4. 8.2019


Po obilnem raznolikem zajtrku smo se podali na prvo turo. Skupina šestih planincev se je peš iz Slatne podala na Malo Ponco – 1925m. Le nekaj minut za njimi pa smo se vsi ostali podali po isti poti, a s skromnejšim ciljem.


Po kar strmem kolovozu smo se vzpenjali. Za popestritev in oddih smo skrenili s poti in si ogledali planiško velikanko. Nato smo nadaljevali po gozdni vlaki ob hudourniški grapi Belega potoka. Na koncu grape je nekaj manjših možicev, ki nas usmerijo levo po razmeroma strmem pobočju naravnost navzgor. A tu je naša skupina zaključila pot. Počitek, hladna voda iz potoka in malica so nam pripeli nasmehe na obraze.


Tibor ni imel dovolj, želel je višje, pa smo se on, Nina, Nejc in jaz odpravili naprej. Darja je skupino varno popeljala nazaj (menda so imeli zabavno »vojno« s špricanjem). Po nekaj minutah vzpona smo se priključili lovski poti. Pot preči grape, pripelje iz gozda do pečin, kjer se začne strmeje vzpenjati. Pot vodi na izravnavo Spodnji Grunt pod stene Visoke Ponce, kjer je razpotje poti. Videli smo že Vratca in mejni kamen. Ker so bili naši prijatelji že na vrhu in se odločili za sestop v Italijo, je naša skupinica obrnila in se vrnila v tabor.


Naša »prva naveza« pa se je po gruščnatem svetu po slabo vidni stezici povzpela na Vratca in dalje na vrh. Pot naprej v rahlem spustu preči rahlo izpostavljeno grapo. Po krajšem vzponu pot pripelje na vrh grape med dva stolpiča. Še malo rušja in res mali vrh Male Ponce je tu. Sestopili so naravnost navzdol na Belopeška jezera.


Ko smo se popoldne vsi zbrali v taboru, so se pričele družabne obveznosti: kofetkanje, obisk bifeja »Pri dveh sestrah«, tarok, škrabl, balinčkanje, badbinton, nabiranje gob, trojni domino in še kaj bi se našlo.