PD tabor 2019 - SLATNA 3.dan

Objavljeno: 5 avgust 2019Zapisala: Majda K.

Martuljški slapovi in Mojstrovka, ponedeljek, 5. 8. 2019


Razdelili smo se v dve skupini: Številčnejšo skupino je vodila Darja v Martuljek, osem planincev je vodil Marjan na Vršič.


MARTUJŠKI SLAPOVI Zanimiva označena pot sledi oznakam za ‘Martuljške slapove’ oz. ‘Brunarico Pri Ingotu’. Po položni poti smo prispeli do jase, kjer je predstavljeno, kako so nekoč kuhali oglje. Po vzponu po strmem kolovozu prispemo do enkratnega Spodnjega Martuljkovega slapa. Vrnemo se nazaj na glavno pot in nadaljujemo navkreber. Kmalu smo na naslednjem ‘križišču’ tik pred planino Jasenje, kjer je čudovita planšarija Pri Ingotu. Na današnji dan je tu bila tradicionalna maša v čast Marije Snežne.


Kapele v gorskem svetu posvečene Mariji Snežni
Kapela na Kredarici, najvišje svetišče na tleh države Slovenije, – 2.515 metrov nad morjem in 348 metrov pod vrhom Triglava – je posvečena Mariji Snežni. Prvo kapelico je dal tam gori postaviti 'triglavski' župnik Jakob Aljaž leta 1896, da bi verni planinci mogli biti ob nedeljah pri maši. Svojemu namenu je služila do jeseni leta 1952, spomladi leta 1953 so jo našli porušeno ... 19. avgusta 1992 je bila blagoslovljena nova kapela. Razen te kapele na Kredarici so v našem gorskem svetu Mariji Snežni posvečene še kapele na Veliki planini, na Krvavcu in v Martuljku.


Po dobro uhojeni poti smo nadaljevali k ‘II. Martuljškemu slapu’. In res je lep. Zgornji Martuljkov slap pada v večih stopnjah preko navpične 100-metrske stene. Vrnili smo se v dolino.


MOJSTROVKA Za vzpon na Mojstrovko – 2332m smo izbrali Hanzovo pot. Parkirali smo pred Erjavčevo kočo in se povzpeli na Vratca (1807m). Na melišču smo si nadeli varovalno opremo in pričeli s »telovadbo«. Pot se s pomočjo številnih klinov in jeklenic strmo vzpenja. Odlično zavarovana pot nas vodi po izpostavljenih policah in grapah strmo navzgor, kar bi najbolje opisal naš Tibor. Plezanje prekinjajo čudoviti razgledi na Mangart in Jalovec. Po treh urah smo bili na z meglo ovitem vrhu. Bilo je zelo veliko planincev, največ tujcev.


Sestopili smo po »normalni »poti.