PD tabor 2019 - SLATNA 5.dan

Objavljeno: 7 avgust 2019Zapisala: Majda K.

Podgorski vrh ali Monte Nebria, sreda, 7. 8. 2019


Zapeljali smo se v Trbiž in naprej v Ovčjo vas ali Valbruna. in desno proti vasi Ukve / Ugovizza in ob cesti pri smučišču, ki je videlo boljše dni, smo parkirali.


Že ob cesti nas je usmeril smerokaz na označeno pot. Za vzpon smo izbrali vzhodno pot, za sestop pa pot po cesti preko sedla. Za orientacijo dobro služi daljnovod in plinovod. Za začetek nas je presenetilo blato in velika zidana stara stavba. Kar strma pot nas je po gozdu vodila na prvi vrh okrašen s križem. Sledita še dva vrhova. Najvišji meri 1207m. Na srednjem vrhu je kot vpisna skrinjica nameščena vojaška posoda, za raznašanje hrane po bojišču- nekakšna velika menažka. Vrh je bil pred sto in več leti pomembna vojaška opazovalna točka. In res je kaj videti, razgled je zelo čudovit. Odkrivali smo kotičke, kjer smo že bili: Višarje, Kamniti lovec, Tromeja. Tudi naš naslednji planirani izlet po taboru smo opazovali z nasprotne strani kot ga bomo prehodili - Pipar in Poldašnja špica. Povzpeli smo se na vse tri vrhove.


Vračali smo se po cesti, ki je sedaj neprevozna. Ni mulatjera, je širša, s konfini in tunelom. Tunel je delno zasut. S ceste smo zavili v gozd, pa na travnik in že smo bilo pri avtomobilih.