PD tabor 2019 - SLATNA 7.dan

Objavljeno: 9 avgust 2019Zapisala: Majda K.

TROMEJA, petek, 9. 8. 2019


Vsak september je tradicionalni shod treh dežel/držav, ki se dotikajo na vrhu Peč. Najpogosteje se povzpnemo na vrh iz Rateč. Lani smo se planinci povzpeli po avstrijski poti z Korenskega sedla. Letos smo izbrali italijansko pot, ki prične blizu mejnega prehoda naselje Fusine Laghi.


Avtomobile smo pustili na mejnem prehodu Rateče in po 500m hoje zavili desno na markirano pot. Kar takoj nas je razveselil urejen in zelo okrašen vikend. Meglice in oblački so se obešali po travah, drevju in gorah – obetal se je lep dan. Vse pa so nadgradile gore – marele. Del planincev je imel za cilj Bivak brez meja, drugi del pa vrh Peči. Hodili smo in hodili, bivaka pa nikjer. Šli smo že mimo odcepa za kapelo Marije Snežne, bivaka še vedno ni. Kdor čaka - dočaka in tudi bivak smo našli. Vrata pobarvana, da predstavljajo zastave treh dežel, znotraj pivo, možnost kuhanja kave – vse na zaupanje. Zunaj vrt z stročjim fižolom in rdečim ribezom. Ob bivaku sveža pitna voda. Kar vabilo je k počitku in ubogali smo.


Približno polovica planincev je sestopila po isti poti in na povratku obiskala kapelo Marije Snežne. Druga polovica, se je povzpela na vrh, ki je bil oddaljen komaj dobre pol ure. Pregledali smo, če je na vrhu vse kot je bilo lani: vojašnica, kip misleca, RTV stolp, relief, baraka z6a panine, oznaka vrha. Popolno vreme in popolni razgled nas je očaral.


Kako smo sestopili? Ja, delili smo se. Pol od pol je šla po slovenski poti, druga pol od pol po poti vzpona….   Če vse te polovičke seštejete ali ne - vsi smo se srečali skoraj do minute natančno na Petrolovi pumpi v Ratečah na pijači.


Zvečer pa smo uživali v prijetnem planinskem krstu dveh planink in enega planinskega pripravnika.