VRHOVI OKOLI BLEDA

Objavljeno: 11 november 2019Vodila in zapisala: Majda K.

Jezero Bled je tektonsko ledeniškega izvora in leži na nadmorski višini 475 metrov. Dolgo je 2120 m in široko 1380 m, ima površino 1,45 kvadratnih kilometrov, najgloblja točka pa je v globini 30 m. Obseg ima okoli 6 km. Otoček sredi jezera je edini naravni jezerski otok v Sloveniji.


Sprva smo hodili po južni obali jezera pod Stražo do Mlina. Veliko azijskih turistov je čakalo na prevoz s pletno.


Pletna je 7–8 m dolg in okoli 2 m širok lesen čoln z ravnim dnom, ki se na premcu konično zaključi, na krmi pa je razširjeno z značilnim pragom, ki potnikom omogoča vstopanje. Krmar (pletnar) ga stoje poganja z vesli. Razvoj in zgodovina čolna segata v 12. stoletje, ko so ga potrebovali za prevoz gradbenega materiala na otok za izgradnjo otoških cerkva in drugih zgradb.


Pod nekdanjo Titovo vilo se vije prijetna pot prav po obali. Na zahodni strani jezera smo poiskali označeno pot in se povzpeli na Malo Osojnico (685m). Steza nas je vodila mimo propadajočega Doma muzealcev. Nekje na sredini vzpona nas je presenetila jeklenica. Kmalu zatem pa še visoke skoraj navpične kovinske stopnice, ki se ob skalni steni pnejo proti vrhu. Po pol ure smo prispeli na vrh, s katerega je čudovit razgled na jezero in Karavanke. Vrh je ograjen, ima klopi ter informativno tablo. Nekateri trdijo, da je tu najlepša klopca pri nas.


Pot smo nadaljevali na 20 minut oddaljeno Veliko Osojnico (765m). Malo smo se spustili, nato pa se po gozdni poti pričeli vzpenjati. Velika Osojnica ne nudi tako izrednih razgledov, kar je verjetno vzrok, da je manj obiskana. Na vrhu smo si vzeli čas in pomalicali.


Sestopili smo delno po isti poti, nato zavili levo in kmalu smo bili pri vznožju Ojstrice (661m). Vzpon je kratek, a strm in nedvomno vreden izjemnega razgleda z vrha. Na vrhu se nahaja klopca, obrnjena proti romantični panorami Blejskega jezera. Razgled je bil ponovno čudovit. S katere klopce je lepši razgled: Ojstrica ali Mala Osojnica? Preveriti boste morali sami.


Sestopili smo do jezera, po mostišču prispeli do kampa v Zaki, nadaljevali do Olimpijskega regatnega centra in naprej priti grajskemu hribu.


Na severni strani jezera se visoki skalni osamelec veličastno dviga na 139 metrov in ponuja čudovit razgled daleč naokoli. Na njem že od srednjega veka stoji grad, zato se tudi hrib tako imenuje. Zgodba o gradu sicer sega v daljno leto 1004. Danes je grad pomembna turistična točka.


Ob poti so nas tablice usmerile na pot, ki se blizu skrivnostnega gozda Višce povzpne na grad z zahodne strani. Tik ob gradu smo odkrili skalno steno opremljeno s plezalnimi klini. Po normalni poti smo se podali do parkirišča pred vhodom v grad. V grad nismo vstopili, smo si pa ogledali novo urejene terase pred njim. Po serpentinastih stopnicah smo sestopili do župnijske cerkve in slaščičarne Šmon, ki jo prenavljajo. Spretno po blejskih ulicah smo hitro prispeli do parkirišča.


V Infocentru smo si privoščili kremšnite. Sladica je bila »prava izbira«, ker smo na Bledu. Pa so nekateri vseeno godrnjali, da je danes Martinova nedelja. That's life.


Vino in/ali torta – prelepo deželo imamo.