ORLE

Objavljeno: 19 januar 2020Vodila in zapisala: Majda K.

ORLE 458m


Golovec je gozdnata vzpetina jugovzhodno od centra Ljubljane. Predstavlja nadaljevanje Šišenskega hriba (Rožnik) in Grajskega griča ter je sestavni del Posavskega hribovja. Golovec je v večini zgrajen peščenjakov, zato je tu veliko kostanja. Potoki, ki izvirajo pod Golovcem imajo mehko vodo, ki so jo uporabljale najbolj znane perice za pranje perila ljubljanski gospodi. V rimskih časih je bil napeljan vodovod z Golovca v Emono. Ime Golovec izvira iz nekoč neporaščenega hriba, ki so ga pogozdili malo pred 1900.

Peljali smo se po stari litijski cesti in zavili proti hribu in cerkvi. Stavba cerkve Sv.Urha ima burno zgodovino tekom druge svetovne vojne. Po vojni je bila muzej in leta 1994 zopet vrnjena cerkvi. Parkirali smo pri cerkvi Sv. Urha. Vsaj tak je bil načrt. A sedem planincev je začelo po svoje pri cerkvi v Sostrem. Na poti smo se združili in vseh 18 udeležencev je po slabi uri prispelo v vas Orle. Od tu vodijo poti na Mazovnik (najvišji vrh Golovca), na Molnik (starodobna naselbina), proti Observatoriju ali pa na drugo stran v Škofljico. Razgledali smo se po delu Ljubljane in Kamniško-Savinjskih Alpah. »Dušo« smo privezali v gostilnici. Z nami je bila Tončka in prijatelji, ki so tu domačini, zato smo se vrnili po malo daljši krožni neoznačeni poti.

Planinke in planinci smo zadovoljni obljubili, da se udeležimo tudi februarskega izleta. Novoletne zaobljube o »pridni hoji v hribe« torej držijo.