SKARUČENSKA IN VOZNA POT

Objavljeno: 29 februar 2020Spoznavajmo poti na Šmarno goro - drugič

V nizu "Spoznavajmo poti na našo Šmarno goro" smo  se v soboto, 29. februarja 2020 povzpeli po Skaručenski poti in sestopili po Vozni poti.  Bilo nas je trinajst planincev.


Ob 9.00 dopoldne smo se zbrali pri nadvozu avtoceste v Povodju. Pot pelje ob avtocestnoi ograji stran od naše gore. Vzrok je močvirje, ki ga je potrebno obhoditi.  Ta odsek poti je del vezne poti "Mladinska pot", ki pripelje z Rašice. Kmalu se je pridružila pot iz vasi Skaručna. Po mostičku, ki ga vzdržujejo naši markacisti", smo prečkali potok.  Prečili smotudi  travnik pod daljnovodom in cesto Zavrh - Šmartno. Blatna gozdna vlaka nas je pripeljala do verskega znamenja, kjer se začenja vzpon. Po lepo markirani poti oz. vlaki smo se vzpenjali. Ob Turški kapeli smo se malo nadihali in prebrali zgodbo o graditvi kapele.  Pravilno po markacijah preko pašnika smo se priključili "prometni" poti na sam vrh. Seveda smo se ustavili ob zvončku želja.


Na kratko smo popili čaj in se odpravili po vozni cesti  mimo nekdanjega gostišča v sedlu in opuščene Gorjančeve kmetije.  Prvo večje popravilovozne poti je bilo leta 1981, ko je naše PD praznovalo 10 let delovanja in organiziralo Tabor ljubljanskih planinskih društev v sedlu. Od tedaj za pot skrbi družina Ledinek.  Ob kapelici  blizu Gorjanca je lepo urejen nasad grmičevja in cvetja. Tudi malo nižje ob poti smo opazili nov nasad. Ni nam znano, kdo skrbi za rožice.  Kužno znamenje, spomenik in peskokopi ob poti so naše pogovore preusmerili na zgodovino.  Vas Zavrh raste z novogradnjami, ki segajo tudi na pobočja Šmarne gore. 


Po poti ob vznožju gore smo se mimo Lovske kože Zavrh vrnili do Povodja oz. kar v Šmartno. Za celotno pot smo potrebovali 3 ure.