Pohod na Bevkov vrh

Objavljeno: 2 januar 2016

V soboto, 2. januarja 2016, smo se planinci našega PD pridružili tradicionalnemu 18. Zimskemu pohodu na Bevkov vrh v organizaciji PD Sovodenj. Jeseni 2015 smo bili z njimi na Pohodu ob Rapalski meji. Prijazni domačini so nas povabili še na zimski pohod in 9 nas je prišlo. Franček Košir in Marjan Kovačič pa se nista mogla upreti tradiciji in sta jo mahnila na tradicionalni novoletni pohod na Kum.


Šmarnogorski planinci smo se zbrali ob 8.00 na parkirišču v Tacnu in se odpeljali v Sovodenj. Hoje v eno smer je bilo za uro in pol. Ta dan je bilo še kopno, že naslednji dan pa je snežilo. Na poti smo se povzpeli za 459 višinskih metrov skozi gozdove, čez pašnike in zaselke. Pot nas je vodila tudi v vas Otalež. Po gozdni poti smo dosegli 1051 m visoki vrh in se spustili do kapelice, kjer je žig in vpisna knjiga. Tu poteka tudi »Slovenska transferzala«. Ime Bevkov vrh nima povezave z znanim pisateljem Francetom Bevkom, ampak se imenuje po priimku lastnika zemljišč.


Ker je bil pohod organiziran, je bilo poskrbljeno za razvedrilo in okrepčilo. Brezplačen čaj in plačljivo klobaso smo si lahko privoščili tik pod vrhom na Slabetovi domačiji.


Sestopili smo delno po drugi poti mimo kmetije, kjer smo kupili sir, jogurt in še kaj. Prijazni domačini so nas pogostili z žganjem. Ko smo prispeli v Sovodenj so začele padati prve snežinke v tej zimi.


Vodila in spisala Majda