Lubnik

Objavljeno: 21 januar 2024Aleš

Izlet PD Šmarna gora na Lubnik


 


V nedeljo 21.1.smo izpeljali načrtovan izlet na 1.025m visoki Lubnik nad Škofjo Loko. Zima nas je tega dne razveselila s snežno odejo, ki je merila na vrhu Lubnika kar 50 cm in nas hkrati spomnila tudi na minule čase, ko so bile zime res še »zime«. Od Medvod do Puštala je kazal termometer zunanje temperature v avtu -13°C, v Poljanski dolini in na izhodišču naše poti pa je bilo malce manj mrzlo.


V sončnem zimskem jutru se nas je skupina 9 planincev zagrizla v strm breg za parkiriščem. Po slabi ure hoda po gozdu smo prišli v vas Gabrovo, ki se je kopala v soncu, in nadaljevali našo pot po lepo uhojeni gazi skozi gozd do vrha. V Gabrovem sem poklical prijazno oskrbnico in najavil prihod naše skupine, tako, da nam je rezervirala dovolj veliko mizo v sicer polnem planinskem domu.


Razgled z vrha Lubnika je bil tega dne prava paša za oči. Kamorkoli je segel pogled je bilo videti zasnežene gore, okoliško sredogorje ter kotlino med Kranjem in Ljubljano, ki se je v smeri Ljubljane počasi otresala meglenega pokrova. Naša Šmarna gora, se je kopala v soncu.


V domu smo si vzeli čas za malico, manjkala ni tudi znana lubniška »Ocvirkovca«.


Pred odhodom smo naredili še nekaj skupinskih fotografij in se dobre volje zložno odpravili v dolino do Gabrovega po isti gazi. Za Gabrovem pa smo ujeli udobno gozdno pot, mestoma kolovoz, ki se je enakomirno spuščala vse do ceste, po kateri smo prišli v kratkem času do naših avtomobilov.


 


Hvala vsem udeležencem za dobro voljo, ki ste jo prinesli s seboj na turo in prijetno druženje!


Aleš