Obsavska tura

Objavljeno: 7 februar 2016

Ob Savi navzgor


Na pustno nedeljo, 7. februarja 2016 je z oblaki prekrito nebo napovedovalo dež. Za prave hribe ni bilo primerno in ravno prav – odpravili smo se spoznavat našo bližnjo okolico. 18 planink in planincev, smo se kot običajno zbrali na parkirišču v Tacnu in si najprej prebrali zgodovino Tacenskega mostu.


Odpravili smo se na desni Savski breg in na kajak-kanu stezo. Nekdaj je tu stal mlin in žaga. Leta 1908 je Ignacij Česen postavil elektrarno, ki je oskrbovala vse kraje od Šiške do Mednega. Brzice na Savi so vabile kanuiste in kajakaše. Od 1965 deluje veslaški klub. Kar dve svetovni prvenstvi sta bili tu.


Na mirni gladini Save se je zrcalila Šmarna gora in mirno sta plavala laboda. O narasli reki in poplavah nam je veliko povedal naš član Pavel Šušteršič.


Višje na reki smo si ogledali lesen viseči most iz leta 1934. Meščani Ljubljane so se z vlakom pripeljali v Medno, preko brvi prečkali Savo in se povzpeli na Šmarno goro. Medno je bil priljubljen izletniški kraj tudi kasneje, ko so 1960 zgradili Motel Medno. Tu je bilo smučišče, mini golf, diskoteka, »sobe«, smučarske – tekaške proge in razne prireditve. Danes je tu hotel. Po nekdanji rimski cesti smo nadaljevali in prečkali Mavelščico po kamnitem mostu - zgrajenem pred vsaj 300 leti.


Na polovici poti, v Medvodah na sotočju Save in Sore, smo se ustavili in si privoščili kavico. Pod jezom HE Medvode smo prešli na levi breg. HE Medvode je bila zgrajena 1953 in vzrok za nastanek Zbiljskega jezera. Ob bregu delno po mivki, med grmovjem in drevesi smo prispeli med travnike in njive. Ogledali smo si Stražo, edini topli izvir v Ljubljanski kotlini. Voda ima med 19 in 23C, kopalci jo poleti radi obiskujejo.


Skozi Vikrče, mimo visečega mostu smo se podali na Rocen. Grad je od 16. stoletja pogosto menjaval lastnike. Od 1930 so bili lastniki Frančiškani, ki so tu imeli samostan in tiskarno, po 1945 pa je tu Policijska akademija. Graščina se slabo vidi, saj je zaraščena z drevesi.


Nenaporen pohod je trajal kar dobre 4 ure. Prehodili smo okoli 11 km. Porabljene kalorije smo (vsaj jaz) nadoknadili z mastnim sladkim pustnim krofom.


Zapisala Majda Kovačič