Pohod na Vošco in Trupejevo poldne

Objavljeno: 23 oktober 2016

Dne 23. oktobra smo v okviru planinskega  društva Šmarna gora organizirali pohod na Vošco in Trupejevo poldne


Na parkirišču v Tacnu se nas je zbralo 11 planincev, ki smo se s svojimi avtomobili zapeljali do Srednjega Vrha  nad Martuljkom kjer smo parkirali. Dva planinca pa sta v SrednjI Vrh prišla malo kasneje in sta se odločila, da bosta pot prehodila v obratni smeri kot ostali.


Iz  Srednjega vrha smo se odpravili po razgledni poti do znane kmetije Jurež od koder je speljana kar precej strma pot do Jureževe planine. Po tej poti smo se kar dobro prepotili, tako da smo si pri lovski koči na Jureževi planini privoščili kratko pavzo. Še dobro da je bilo rahlo oblačno in da nas sonce  ni še dodatno segrevalo. Po kratkem počitku smo se povzpeli naprej na Vošco, za kar smo iz Srednjega Vrha porabili dobri dve uri hoje.


Na Vosci se nam je odprl čudovit pogled na Julijske Alpe kajti v tem času, ko smo hodili proti vrhu se je že popolnoma zjasnilo. Jesenski macesni so se zlato lesketali v jesenskem soncu in ni nam dalo miru, da smo se še nekoliko sprehodili po okolici in s svojimi fotoaparati naredili čudovite posnetke.


Po daljšem počitku na Vošci smo se po grebenski poti odpravili do Blekove planine kjer smo se nekoliko odpočili. Na planini so bili v tamkajšnji lovski koči tudi lovci, ki so nam ponudili brezplačno pivo, hvala jim. Z Blekove planine je bil čudovit razgled na Dobrač in Celovško kotlino katero so še vedno zakrivali posamezni oblaki.


Ko smo se naužili pogledov, nas je pot vodila naprej po grebenski poti do razglednega vrha Trupejevo poldne. Na poti smo se tudi srečali z planincema, ki sta se na vrh  podala v obratni smeri. Na določenih mestih kjer ni pihalo je bilo kar precej vroče, skoraj poletno.


Na vrhu razglednega vrha smo se kar nekaj časa zadržali, saj je bilo zelo toplo in jasno vreme. Razgled je bil čudovit. Proti jugu se nam je odprl čudovit pogled  po celotni severni verigi Julijskih Alp, na zahodu Italijanskih planin, na severu so nam bile na dlani Avstrijske planine, na zahodu Karavanke in v ozadju Kamniške planine.


Nazaj v dolino smo se odpravili po dolini Železnica in malo naprej od tamkajšnje lovske koče, zavili po kolovozni poti v Srednji vrh. Ta pot je kar dolga in ko te že začenjajo boleti noge, končno pred sabo zagledaš vas kjer smo imeli parkirane avtomobile.


Po tako zanimivem in prijetnem druženju smo se ustavili še v Mojstrani, kjer smo obiskali tamkajšnjo picerijo.


Celoten pohod s počitki je trajal približno 8 ur. Udeleženci so bili zelo zadovoljni še posebno, ker je bili toplo in ker se v tem času macesni kažejo v najlepših barvah.


 


Zapisal, Medved Franc.