PLANINSKA TURA DO BIVAKA POD MANGARTOM

Objavljeno: 22 september 2013

Planiran izlet na Mangart smo  skrajšali in se povzpeli do bivaka Nogara, ki je 1850m visoko na pobočju Mangarta nad Belopeškima jezeroma. Bivak so postavili leta 1959 in ga poimenovali po dveh bratih-alpinistih. Ima devet ležič – prav  toliko kot je bilo udeležencev izleta.


 Zbrali smo se na parkirišču v Tacnu v nedeljo, 22. 9. 2013 ob 7.00 in se odpeljali do Belopeških jezer. Pri gornjem jezeru smo parkirali in se podali na dobre 3 ure dolg vzpon. Sledili smo oznaki poti  517/A proti bivaku Nogara. Pot nas  je vodila po kolovozu, travniku in v gozd, skozi katerega smo se strmo vzpenjali. Na razpotju  (desno proti bivaku Nogara, levo  koča Zacchi) smo nadaljevali po travnatih pobočjih desno. Tu postane pot strma in zavarovana z jeklenico in verigo. Naklon se je zmanjšal in prispeli smo do bivaka Nogara. Posedli smo po sončnem pobočju in uživali v visokogorskem okolju. Pregledali smo okoliške vršace in modrovali o že narejenih turah in o tistih, ki nas še čakajo.


 Sestopili smo do razpotja in zavili proti koči Zacchi. Uro hoje  pred kočo smo zavili v dolino k jezeru. Ob poti so nas razveseljevale borovnice in obilica češmina. Kaj nas je razveselilo pa v koči? Ugibajte.


 Udeleženci: Pavel, Silvo, Milojka, Anica, Majda, Milena, Tibor in Darja.


Marjan