MIRNA GORA

Objavljeno: 19 maj 2013

Mirna gora je 1047 m visok, z gozdom poraščen vrh, ki se nahaja na jugovzhodnem robu Kočevskega roga. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico in žig, zaradi gozda ni razgleda. Mirna gora je s svojo višino tudi najvišji vrh Bele krajine, pokrajine na jugovzhodu Slovenije.


 V nedeljo, 26. 5. 2013 ob 7.30 v Tacnu je deževalo. Šest srčnih planincev se je kljub vsemu podalo na izlet. V Žužemberku smo imeli kratek posvet ob kavi in dežju. Da nadaljujemo, smo se odločili.  Odpeljali smo se daleč do Črmošnjic in še naprej do smučarskega centra Rog oz. Gače. Od tu je 1 ura in pol hoje do koče  na Mirni gori. Deževalo je še vedno in z dežniki smo se odpravili na vrh smučišča do ostankov nekdanje vaši kočevarskih Nemcev.


Povzpeli smo se po smučišču, za sestop smo izbrali udobno makadamsko cesto. Na cesti smo videli medvedov iztrebek in malce pohiteli. Po dobri uri hoje smo prišli nazaj na smučišče – dobrih 100 m nižje kot so smo ga  zapustili. Bravo mi. Zaradi dežja smo se odpeljali po gozdni cesti v vas Planina in se nato po gozdni učni poti povzpeli na Mirno goro. Deževati je ponehalo. Lepi oblaki in sonce so nam dvignili razpoloženje.  Z stolpa ob koči smo občudovali razgled na belokranjske griče in hrvaške še snežene gore. Koča je znana po dobri hrani in privoščili smo si kosilo. Sestopili smo po isti poti. Domov smo se odpeljali preko Kočevja in sklenili izlet na Trubarjevi domačiji v Rašci.


Pohodniki: Milena, Alenka, Majda, Tibor in kar dva Marjana.