Društven izlet na Vrtačo

Objavljeno: 18 junij 2017

V nedeljo, 18.  junija je bila po programu društvena tura na Vrtačo.


Na željo udeležencev smo izlet organizirali na dva dela. Planinci, ki smo šli na vrh Vrtače, smo se zbrali ob 6. uri, bilo nas je osem. Planinci, ki so šli do Zelenice, so odšli ob osmih. Vodila jih je Darja. Krajšega vzpona se je udeležilo pet planincev.


Izhodišče: Ljubelj (1058 m)    
Cilj: Vrtača (2181 m)    
Višinska razlika: 1123 m   
Čas hoje: 3 h 30 min        
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot


Ko smo prispeli na Ljubelj, smo se hitro opremili in začeli z vzpenjanjem. Pričakalo nas je precej mrzlo in vetrovno vreme, a lepo sončno jutro malo višje. Hodili smo z zmernim tempom po poti nad smučiščem v gozdu - saj je hoja po gozdu bolj prijetna. Po dobri uri hoje smo prispeli na Zelenico. Po petnajstih minutah čajčkanja in malicanja ali pa recimo počivanja, smo nadaljevali pot proti Vrtači. Prijetna pot nas je vodila skozi gozd in mimo prostranih melišč vse do škrbine pod Vrtačo. Hoja nas je lepo ogrela, precej močan veter nas je pa sproti hladil. Bilo je veliko cvetja. Cvetijo kranjske lilije, encijani in mnoge druge gorske lepotice. Po krajšem počitku smo nadaljevali pot po grebenu in vmes srečali kar precej ljudi, saj je bil lep dan. Po dobri uri hoje smo brez posebnosti prispeli na vrh Vrtače. Vrhova sta pravzaprav dva: slovenski s skrinjico in avstrijski s skrinjico in velikim cepinom.


Malica, obvezno fotografiranje, ogledovanje okoliških vrhov (zaradi vetra se je daleč videlo) in že smo zaradi mraza začeli prej sestopati kot smo mislili. Prečkali smo poljano plahtice in naše planinke so jo prodno nabrale za čaj..


Zadovoljni smo sestopali proti Zelenici in se postopoma slačili, saj je bilo z vsakim metrom nižje bolj vroče. Na Zelenici smo se srečali z ostalimi planinci.. Ko smo si privezali dušo, smo se vrnili v dolino . Preživeli smo lep dan .


Planinarili smo: Majda , Milena, Ela , Špela, Tibor, Brane, Nataša, Dragica, Romana , Darja, Zvone, Franci in jaz


Vodil in zapisal   MARJAN