Izleti


Seznam izletov v letu 2022


Datum Kaj Naslov Vodnik
16. 1. 2022 Izlet Janče Kovačič Majda
13. 2. 2022 Izlet Šilentabor Kovačič Majda
13. 3. 2022 Izlet Slap Orglice Kolenc Grad Darja
17. 4. 2022 Izlet Juliana Trail (Bohinjska Bistrica - Podbrdo) Kolenc Grad Darja
17. 4. 2022 Kolesarski izlet Okoli 50 km Vrankar Tone
15. 5. 2022 Izlet Juliana Trail (Podbrdo - Grahovo ob Bači) Kolenc Grad Darja
28. 5. 2022 Kolesarski izlet Okoli 50 km Keršmanc Jernej
19. 6. 2022 Izlet Čisti vrh Kovačič Marjan
9. in 10. 7. 2022 Izlet - dvodnevni Cmir Kovačič Marjan
23. do 30. 7. 2022 Planinski tabor Planinski tabor Zasavje PD Šmarna gora
13. in 14. 8. 2022 Izlet - dvodnevni Kamniško sedlo - Kokrško sedlo Kovačič Marjan
4. 9. 2022 Izlet Vrtača Kovačič Marjan
10. 9. 2022 Kolesarski izlet Okoli 50 km Vrankar Tone
8. 10. 2022 Izlet Planinski izlet v neznano Parteli Milena
24. 10. 2022 Izlet Vrtače Kovačič Majda
13. 11. 2022 Izlet Skutman in Kopa Kovačič Majda
4. 12. 2022 Izlet Hrpeljska gora oz. Mišja Šoga Kovačič Majda
27. 12. 2022 Izlet Obisk novoletno okrašenega mesta Toplak Romana
31. 12. 2022 Izlet Šmarna gora Kolenc Grad Darja

VARNO POHODNIŠTVO IN PLANINARJENJE

10 priporočil Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA)
Kot dejavnosti na prostem sta pohodništvo in planinarjenje odličen način za izboljšanje kondicije, spoznavanje ljudi in zabavo. Naslednja priporočila so planinska združenja pripravila z namenom, da bo dejavnost izvajana kar se da varno in prijetno.
1. Nabiranje kondicije
Pohodništvo in planinarjenje sta vzdržljivostna športa, ki obremenita srce in pospešita prekrvavitev, zato morate biti pohodniki in planinci zdravi in morate znati realno oceniti svoje sposobnosti. Nikar ne hitite, za hojo izberite tak tempo, da nihče v skupini ne omaga.
2. Skrbno načrtovanje
Zemljevidi, vodniki, internet in poznavalci vas lahko poučijo o dolžini, višinski razliki, težavnosti ture in o trenutnih razmerah. Ture vedno izberite glede na sposobnosti skupine. Posebej bodite pozorni na vremensko napoved, saj veter, dež in mraz povečajo nevarnost nezgod.
3. Popolna oprema
Svojo opremo ustrezno prilagodite načrtovanemu pohodu, vaš nahrbtnik pa naj ne bo pretežak. Vedno imejte v nahrbtniku zaščito pred dežjem, mrazom in soncem, prav tako imejte s seboj tudi komplet za prvo pomoč in mobilni telefon (številka za klic v sili v Evropi: 112). Pri orientaciji si pomagajte z zemljevidi in GPS-om.
4. Primerna obutev
Dobri pohodniški oziroma planinski čevlji ščitijo stopalo in ublažijo obremenitev nanj ter izboljšajo oprijem pri stopanju. Pri izbiri obutve se prepričajte, da se čevlji odlično prilegajo, imajo podplate z dobrim oprijemom, so vodoodporni in lahki.
5. Zanesljiv korak je ključnega pomena
Padci zaradi zdrsa ali spotikanja so najpogostejši vzroki nezgod. Upoštevajte, da prehiter tempo hoje ali utrujenost zelo vplivata na gotovost vašega koraka in na vašo zbranost. Prav tako pazite na padajoče kamenje, s previdno hojo pa se boste izognili proženju kamenja.
6. Ostanite na označenih poteh
Na neoznačenih poteh obstaja večja nevarnost, da zaidete s poti, poveča se tudi nevarnost padcev in podora kamenja. Izogibajte se bližnjic. Če ugotovite, da ste zašli, se vrnite nazaj na zadnje mesto kjer se še znajdete. Strma pobočja s starim snegom se pogosto podcenjuje, a so zelo nevarna in nam na njih zlahka zdrsne.
7. Redni odmori
Redni počitki pohodnikom in planincem omogočajo, da si opomorejo ter uživajo v pokrajini in druženju. Redno jejte in pijte, da ohranite svojo moč in zbranost. Izotonični napitki so idealni za pogasitev žeje, žitne ploščice, suho sadje in piškoti pa potešijo lakoto med hojo.
8. Odgovornost za otroke
Za otroke je zelo pomembno, da krajino odkrivajo na zabaven in raznolik način. Na odsekih poti, kjer obstaja nevarnost padca, naj za vsakega otroka skrbi ena izkušena odrasla oseba. Zelo zahtevni pohodi, kjer je potrebna dolgotrajna koncentracija, niso primerni za otroke.
9. Manjše skupine
Manjše skupine so bolj prilagodljive in članom omogočijo, da si med seboj pomagajo. Vsi v vaši skupini naj bodo seznanjeni s podatki o cilju pohoda ter poti v obe smeri. Skupina naj se drži skupaj. Samohodci pozor: tudi manjša nezgoda lahko zahteva resno reševanje.
10. Spoštovanje narave in okolja
Varujte naravno okolje. Za sabo ne puščajte smeti, ostanite na poti, ne motite divjih ali domačih živali, ne dotikajte se rastlin in spoštujte zavarovana območja. Uporabljajte javni prevoz ali skrbite za čim bolj optimalno izkoriščenost osebnih vozil.


Priporočila so bila sprejeta na skupščini CAA, ki je bila 8. septembra 2012 v Švici.