Izleti


Dvodnevni turnosmučarski, pohodni izlet na Komno

Komna velja pozimi za pravi turno-smučarski raj, zato vas vabimo, da se pridružite na tej zimski dogodivščini. ... »

17 marec 2018

2.30 (minimalno)
1520 m
HOJA - lahka označena pot, SMUČANJE - delno zahtevno
Tacen, parkirišče (ali pri koci pri slapu Savica 8.00)
Katarina Kadivec

Planica pri Križni gori

Vabljeni na spomladanski izlet. ... »

8 april 2018

1 ura
824 m
Lahka označena pot
Tacen, parkirišče
Medved Franci

Roblekov dom pod Begunjščico

Vabljeni na spomladanski izlet na Roblekov dom pod Begunjščico. ... »

22 april 2018

Javimo naknadno
1657 m
Lahka označena pot
Tacen, parkirišče
Darja Grad

Sv. Ilija in Bela krajina

Torat bomo obiskali dolenjske konce. Vabljeni, da se nam pridružite. ... »

13 maj 2018

1 ura 15 minut
747 m
Lahka označena pot
Tacen, parkirišče
Majda Kovačič

Ferata Hvadnik v Gozd Martuljku

Načrtujemo vzpon čez ferato Hvadnik! Pridite z nami! ... »

20 maj 2018

1 ura
250 m
Zelo zahtevna označena pot
Tacen, parkirišče
Marjan Kovačič

VARNO POHODNIŠTVO IN PLANINARJENJE

10 priporočil Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA)
Kot dejavnosti na prostem sta pohodništvo in planinarjenje odličen način za izboljšanje kondicije, spoznavanje ljudi in zabavo. Naslednja priporočila so planinska združenja pripravila z namenom, da bo dejavnost izvajana kar se da varno in prijetno.
1. Nabiranje kondicije
Pohodništvo in planinarjenje sta vzdržljivostna športa, ki obremenita srce in pospešita prekrvavitev, zato morate biti pohodniki in planinci zdravi in morate znati realno oceniti svoje sposobnosti. Nikar ne hitite, za hojo izberite tak tempo, da nihče v skupini ne omaga.
2. Skrbno načrtovanje
Zemljevidi, vodniki, internet in poznavalci vas lahko poučijo o dolžini, višinski razliki, težavnosti ture in o trenutnih razmerah. Ture vedno izberite glede na sposobnosti skupine. Posebej bodite pozorni na vremensko napoved, saj veter, dež in mraz povečajo nevarnost nezgod.
3. Popolna oprema
Svojo opremo ustrezno prilagodite načrtovanemu pohodu, vaš nahrbtnik pa naj ne bo pretežak. Vedno imejte v nahrbtniku zaščito pred dežjem, mrazom in soncem, prav tako imejte s seboj tudi komplet za prvo pomoč in mobilni telefon (številka za klic v sili v Evropi: 112). Pri orientaciji si pomagajte z zemljevidi in GPS-om.
4. Primerna obutev
Dobri pohodniški oziroma planinski čevlji ščitijo stopalo in ublažijo obremenitev nanj ter izboljšajo oprijem pri stopanju. Pri izbiri obutve se prepričajte, da se čevlji odlično prilegajo, imajo podplate z dobrim oprijemom, so vodoodporni in lahki.
5. Zanesljiv korak je ključnega pomena
Padci zaradi zdrsa ali spotikanja so najpogostejši vzroki nezgod. Upoštevajte, da prehiter tempo hoje ali utrujenost zelo vplivata na gotovost vašega koraka in na vašo zbranost. Prav tako pazite na padajoče kamenje, s previdno hojo pa se boste izognili proženju kamenja.
6. Ostanite na označenih poteh
Na neoznačenih poteh obstaja večja nevarnost, da zaidete s poti, poveča se tudi nevarnost padcev in podora kamenja. Izogibajte se bližnjic. Če ugotovite, da ste zašli, se vrnite nazaj na zadnje mesto kjer se še znajdete. Strma pobočja s starim snegom se pogosto podcenjuje, a so zelo nevarna in nam na njih zlahka zdrsne.
7. Redni odmori
Redni počitki pohodnikom in planincem omogočajo, da si opomorejo ter uživajo v pokrajini in druženju. Redno jejte in pijte, da ohranite svojo moč in zbranost. Izotonični napitki so idealni za pogasitev žeje, žitne ploščice, suho sadje in piškoti pa potešijo lakoto med hojo.
8. Odgovornost za otroke
Za otroke je zelo pomembno, da krajino odkrivajo na zabaven in raznolik način. Na odsekih poti, kjer obstaja nevarnost padca, naj za vsakega otroka skrbi ena izkušena odrasla oseba. Zelo zahtevni pohodi, kjer je potrebna dolgotrajna koncentracija, niso primerni za otroke.
9. Manjše skupine
Manjše skupine so bolj prilagodljive in članom omogočijo, da si med seboj pomagajo. Vsi v vaši skupini naj bodo seznanjeni s podatki o cilju pohoda ter poti v obe smeri. Skupina naj se drži skupaj. Samohodci pozor: tudi manjša nezgoda lahko zahteva resno reševanje.
10. Spoštovanje narave in okolja
Varujte naravno okolje. Za sabo ne puščajte smeti, ostanite na poti, ne motite divjih ali domačih živali, ne dotikajte se rastlin in spoštujte zavarovana območja. Uporabljajte javni prevoz ali skrbite za čim bolj optimalno izkoriščenost osebnih vozil.


Priporočila so bila sprejeta na skupščini CAA, ki je bila 8. septembra 2012 v Švici.