Pohod po Julijani 1. in 2. etapa - prestavljen

Objavljeno: 09. maj 2021


PRESTAVLJENO ZARADI NAPOVEDI DEŽJA V soboto in nedeljo, 15. in 16. maja 2021 bomo hodili po 1. in 2. odseku pohodniške poti Julijana. Vodila bo Darja. Pri njej dobite vse informacije: 031 226 887.


JULIJANA TRAIL 1. IN 2. ETAPA

 

Ker sta v načrtu 2 etapi, je plan naslednji:

 

1 dan: 2. etapa Jesenice - Mojstrana

Z avtomobili se zapeljemo do Mojstrane, kjer bomo parkirali. Nato se z avtobusom odpeljemo do Jesenic, kjer bomo začeli z 2. obrnjeno etapo (Jesenice – Mojstrana). V Mojstrani bomo prespali v hostlu (15€). V avtomobilu naj bo zato nekaj za zajtrk, ki si ga bomo lahko pripravili.

Kdor bo še pri moči za oglede, ima v okolici kar nekaj možnosti. Spodaj opis (in sicer v obratni smeri kot jo bomo ubrali mi)):

Etapa se začne izpred Slovenskega planinskega muzeja (tu bomo mi zaključili etapo, ker jo bomo delali v obratni smeri), ki stoji ob glavni cesti skozi Mojstrano in na vstopu v dolino Vrata, ki je izhodišče za pot na Triglav s severne strani. Etapa večinoma poteka po makadamskih cestah in kolovozih, v zadnjem delu po stari rudni poti. Od Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani pot vodi najprej v vas Dovje. Vasi Mojstrana in Dovje sta rojstna kraja številnih slovenskih alpinistov tako iz pionirskega obdobja alpinizma, kot tudi iz časov po drugi svetovni vojni (Mojstranske veverice – alpinisti, ki so bili nekoč poznani daleč naokrog).

Pot na začetku sledi poti Via Alpina, a se za vasjo Dovje odcepi na vzhod proti dovškim Ravnam in dalje proti Plavškemu Rovtu in Jeseniškim rovtom nad Jesenicami. Jesenice so staro železarsko mesto. Staro železarno je zamenjala novejša na Koroški Beli, ki še vedno proizvaja različne železne in jeklene izdelke.

Z Jesenic nas pelje pot po Stari rudni poti, po kateri so skoraj 400 let prevažali rudo iz rudnikov v Savskih jamah od fužinarskega naselja Stara Sava, ki še danes ohranja elemente starega fužinarskega naselja.

 

Dolga etapa z malo vmesnimi točkami za odmor in osvežitev. V našem primeru se bo v drugem delu pot spuščala po gozdni cesti od Rogarjevega rovta (500 višinskih metrov spusta do Mojstrane). S seboj vzamemo malico in zadostno količino vode, zlasti v poletnih mesecih.

 

ZNAMENITOSTI V OKOLICI MOJSTRANE

 

Jezero kreda

To je idilično jezero nad Mojstrano. Ko je leta 1893 začela delovati cementarna na območju 'Fabrke', so kredo za izdelovanje cementa kopali nedaleč stran. Po zaprtju cementarne je kotanja s svežim pritokom iz potoka postala lokalno kopališče za nezahtevne domačine. Danes je jezero sredi gozda namenjeno ogledu in počitku.

 

Jezero se nahaja ob pešpoti Mojstrana - Peričnik. Sledite pešpoti št. 16 po desnem bregu Bistrice, v gozdu pri lesenem označevalnem stebričku pa nadaljujte po pešpoti št. 15 navkreber. To je ovinek do jezera, kjer vas oznaka na stebričku vabi, da se pridružite poti št. 16 do Peričnika ali vrnete po isti poti nazaj.

 

SLAP Peričnik

V dolini Vrata, na poti proti Aljaževemu domu, približno štiri kilometre iz Mojstrane, se nahaja čudovit slap Peričnik. Pada kar 52 metrov globoko.

 

Od Koče pri Peričniku (750 m) pridemo v desetih minutah do spodnjega slapa in občudujemo mogočen padec vode čez konglomeratno steno. Lahko se povzpnemo še k zgornjemu slapu, vendar je njegova višina le 16 metrov. Slap Peričnik je po priljubljenosti in obiskanosti med najbolj znanimi slovenskimi slapovi. Tudi pozimi je slap izredno slikovit, saj zamrzne v nešteto ledenih kapnikov in sveč. Posebna privlačnost slapu je, da se pod njim lahko sprehodimo. Pri hoji okoli je potrebno biti previden, saj je steza spolzka in nezavarovana.

 

NASLEDNJI DAN LAŽJA IN KRAJŠA ETAPA 1

Z avtobusi se bomo zapeljali do Kranjske gore.

Etapa 1 vodi po dolini Save Dolinke in delno po obronkih Karavank in povezuje zimsko-poletno turistično središče Kranjska Gora z vasjo Mojstrana, ki leži na vhodu v dolino Vrata.

Etapa nas vodi iz središča Kranjske Gore, zimsko-poletnega turističnega središča, znanega po tekmah svetovnega pokala v moškem alpskem smučanju in po bližnji Planici, ki je eno od največjih središč smučarskih skokov in poletov na svetu. V poletnem času je izhodišče za številne planinske ture v visokogorje Julijskih Alp ali malo nižjih Karavank. Kranjska Gora je tudi središče za priprave raznih športnih ekip.

Pot poteka najprej po levem bregu Save Dolinke, nato skozi vas Srednji Vrh, ki leži na obrobju Triglavskega narodnega parka, nazaj v dolino, v Gozd Martuljek in v bližino Martuljških slapov pod Špikom. Nadaljevanje poti nas vodi po desnem bregu reke Save skoraj po meji Triglavskega narodnega parka. S poti lahko občudujemo vrhove Martuljške skupine, Vrtaškega Slemena, Trupejevega poldna in Kepe v Karavankah. Pot vodi po izredno mirnem predelu do Mojstrane, pod strmimi skalami Grančišča (čez katerega je speljana strma in razgledna ferata – zavarovana plezalna pot) k Slovenskemu planinskemu muzeju na vhodu v dolino Vrata.

 

Večinoma je pot bolj ravninska ob reki Savi Dolinki, napornejši je le vzpon na razgledni Srednji Vrh.

 

Kako in kdaj bomo delali 1. in 2. etapo je odvisno od vremena. Možno je tudi, da bomo delali etapi ločeno.

Kdor bi se izleta želel udeležiti, se je potrebno prijaviti meni osebno na elektronski naslov, da vas bom lažje obvestila o dnevu in poteku izleta.

 

 

Varen korak in vse dobro Darja