PLANJAVA

Objavljeno: 17. junij 2021


V nedeljo, 27. junija 2021, načrtujemo i izlet na Planjavo. Vodi ga Marjan Kovačič.


PLANJAVA
V nedeljo, 27. junija 2021,
Vodi Marjan Kovačič
Čas hoje - vzpon : 4 h 15 min
Pot po delih: Podvežak - Korošica 2:15, Korošica - Planjava 2:00.
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 892 m
Opis poti
S parkirišča pod planino Podvežak se usmerimo na peš pot (ali cesto) v smeri planine Podvežak. Tako cesta, kot tudi peš pot, ki med vzponom preči gozdno cesto, nas v 15 minutah zmernega vzpona pripeljeta do pastirske koče na planini Podvežak, s katere se nam odpre lep razgled proti Rogatcu in Lepenatki.
S planine nadaljujemo po markirani, a sprva slabše vidni poti, ki gre kmalu v gozd. Pot skozi gozd se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preide v manjšo neporaščeno dolinico, nad katero se povsem položi. Sledi nekajminutno prečenje pobočij pod stranskim grebenom deske, nato pa nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi neoznačena pot, ki vodi proti Deski in Vodotočnemu jezeru. Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se spusti v prijetno travnato ravnico, nato pa zavije nekoliko proti desni in se vzpne skozi pas rušja. Na vrhu vzpona se nam z desne priključi pot s planine Vodole, mi pa nadaljujemo levo, prečimo pašno ograjo in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (rahlo desno kapela na Molički peči (planini)). Pot naprej še nekaj časa preči pobočja pod Tolstim vrhom, nato pa preide na planotast svet Dleskovške planote, ki je prepreden s številnimi brezni in jamami. Pot, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti pa nas nato hitro pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Robanovega kota in planine Ravne.
Nadaljujemo v smeri Korošice po poti, ki se prečno vzpne na sedlo med manj znanim Koroškim vrhom na levi in Malo Ojstrico na desni. Nadaljujemo naravnost navzdol (levo Prag, desno Ojstrica čez Malo Ojstrico) po markirani poti, ki se začne spuščati proti Korošici. Po nekaj minutah spusta stopimo na prostrana travnata pobočja Korošice, po katerih se nato v nekaj minutah sprehodimo do planinskega doma.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo v smeri Planjave in Kamniškega sedla. Pot naprej se sprva rahlo spusti, nato pa nas po nizu manjših dolinic v rahlem vzponu pripelje do strmejšega dela poti. Pot se nato vzpne ob grapi navzgor in le to višje preči. Med vzponom se nam odpirajo vedno novi razgledi, v oči pa nam pade naravno okno. Pot nato preide s travnatih na kamnita pobočja, kjer hitro stopimo na zavarovan del poti. Dobro zavarovana in mestoma precej strma pot, nas nato pripelje na Srebrno sedlo, kjer se nam odpre lep pogled na Kamniško stran. Sledi prečenje pobočij proti zahodu, ki ga opravimo v zmernem vzponu. Naprej pridemo na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno proti vrhu Planjave (levo Kamniško sedlo). Z vse bolj razgledne poti pa se dokončno poslavljajo tudi zeleni travniki, ki jih zamenja siva skala. Malo pod vrhom se nam priključita še poti od Klemenče jame in Kamniškega sedla. Sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju gore.
Obvezno do vključno petka 26. junija pokličite 031 290 527 - Marjan.
Vabljeni v prečudovit gorski svet: manj nabrušeni do Korošice, našpičeni na vrh Planjave.