PD pohod po poti Julijana - 1. etapa

Objavljeno: 07. julij 2021


1. etapa Mojstrana - Kranjska Gora


POT JULIANA
V soboto, 10 julija 2021 bomo prehodili prvo etapo pohodne poti Julijana med Mojstrano in Kranjsko goro dolgo 16,6 km. Hodili bomo v obratni smeri kot je opis.
Zbrali se bomo v Tacnu ob 8.00 in se z osebnimi avtomobili odpeljali v Mojstrano.
 
Vodi  in vabi Darja Grad Kolenc
 
https://julian-alps.com/.../juliana-trail-etapa.../32588853/
Etapa 1 vodi po dolini Save Dolinke in delno po obronkih Karavank in povezuje zimsko-poletno turistično središče Kranjska Gora z vasjo Mojstrana, ki leži na vhodu v dolino Vrata.
Etapa nas vodi iz središča Kranjske Gore, zimsko-poletnega turističnega središča, znanega po tekmah svetovnega pokala v moškem alpskem smučanju in po bližnji Planici, ki je eno od največjih središč smučarskih skokov in poletov na svetu. V poletnem času je izhodišče za številne planinske ture v visokogorje Julijskih Alp ali malo nižjih Karavank. Kranjska Gora je tudi središče za priprave raznih športnih ekip.

Pot poteka najprej po levem bregu Save Dolinke, nato skozi vas Srednji Vrh, ki leži na obrobju Triglavskega narodnega parka, nazaj v dolino, v Gozd Martuljek in v bližino Martuljških slapov pod Špikom. Nadaljevanje poti nas vodi po desnem bregu reke Save skoraj po meji Triglavskega narodnega parka. S poti lahko občudujemo vrhove Martuljške skupine, Vrtaškega Slemena, Trupejevega poldna in Kepe v Karavankah. Pot vodi po izredno mirnem predelu do Mojstrane, pod strmimi skalami Grančišča (čez katerega je speljana strma in razgledna ferata – zavarovana plezalna pot) k Slovenskemu planinskemu muzeju na vhodu v dolino Vrata.

Večinoma je pot bolj ravninska ob reki Savi Dolinki, napornejši je le vzpon na razgledni Srednji Vrh.