VREMŠČICA

Objavljeno: 20. maj 2023


V nedeljo 11.6.2023 gremo na Vremščico. Vremščica je pogorje, ki se razteza med Senožečami, Pivko in Divačo. Najvišji vrh pogorja je Velika Vremščica. Razgled z vrha sega od Dolomitov, Julijskih Alp, prek Nanosa do Kamniško Savinjskih Alp ter prek Javornikov, Snežnika in Slavnika do Jadranskega morja.


VREMŠČICA (1027 m)

 

V nedeljo 11.6.2023 imamo v planu obiskati Vremščico.

 

Vremščica je pogorje, ki se razteza med Senožečami, Pivko in Divačo. Najvišji vrh pogorja je Velika Vremščica. Razgled z vrha sega od Dolomitov, Julijskih Alp, prek Nanosa do Kamniško Savinjskih Alp ter prek Javornikov, Snežnika in Slavnika do Jadranskega morja.
 
🚗  ZBOR: Ob 8.00 se dobimo na parkirišču v Tacnu in se z avtomobili zapeljemo v Pivko, naprej v Neverke in parkiramo na parkirišču za vas Volče.
 
🥾  POT: Hodili bomo po lahki označeni poti, približno 1 uro in 30 minut. Čaka nas 427 m vzpona.
 
Opis poti: Z izhodišča nadaljujemo po razmeroma razriti makadamski cesti, ta pa nas hitro pripelje do zgornjega parkirišča. Vzpon nadaljujemo po levi strani vodnega zajetja, po markirani peš poti, ki preide v večinoma borov gozd. Naprej se razmeroma zložno vzpenjamo skozi borov gozdič po poti, s katere se nam občasno odpre nekaj razgleda. Pot naprej preide na glavni in sprva še z gozdom poraščen greben Vremščice, po in ob katerem se nato vzpenjamo kar nekaj časa. Po dobri uri hoje stopimo iz gozda in s poti se nam pričnejo odpirati lep razgledi na Snežnik, Slavnik in Nanos. Višje prečimo kratek pas grmičevja, za katerim opazimo novo cerkvico sv. Urbana. Za cerkvico ponovno stopimo iz gozda na prostrana travnata pobočja Vremščice, po katerih se nato v slabih 10 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Veliko Vremščico, ki je najvišji vrh Vremščice.
 
🎒 DODATNO: Ker na samem vrhu ni koče, imejte malico iz nahrbtnika. Seveda ne pozabite na primerno obutev in obilico dobre volje.
 
 
Vabljeni, da se nam pridružite.