Feratanje na Gradiški turi in vzpon na Škavnico

Objavljeno: 26. april 2024


V nedeljo 28. aprila, vas vabimo na izlet, na feratanje po Gradiški turi ali po peš poti na vrh Škavnice. Izlet je bil pred 14 dnevi odpovedan. Zberemo se ob 8.00 uri na parkirišču pred Spar trgovino na Brodu in se skupaj odpeljemo do Gradišča pri Vipavi (Kamp Tura). Tu se ločimo. Beri primerno vabilo…


VABILO NA 2 IZLETA 


po zavarovani plezalni poti na Gradiško turo ali po peš poti na Škavnico

V nedeljo 28. aprila, vas vabimo na izlet, na feratanje po Gradiški turi ali po peš poti na vrh Škavnice. Izlet je bil pred 14 dnevi odpovedan.

Zberemo se ob 8.00 uri na parkirišču pred Spar trgovino na Brodu in se skupaj odpeljemo do Gradišča pri Vipavi (Kamp Tura).

Tu se ločimo. Beri primerno vabilo…

 

🏞️🏞️🏞️
ZAVAROVANA PLEZALNA POT - GRADIŠKA TURA (FURLANOVA POT)

V nedeljo 14. aprila vas vabim na zanimivo in adrenalinsko doživetje, in sicer na Gradiško turo nad Vipavo. Spoznali bomo kako se pravilno gibati po bolj zahtevnih zavarovanih planinskih poteh in po plezalnih poteh, ki se imenujejo ferate. Če tega še niste skusili, pa si želite, ste vabljeni na Gradiško turo nad Vipavo, kjer se bomo napotili na manj zahtevno zavarovano plezalno pot z imenom "Furlanova plezalna pot". Zbor je v nedeljo 14.4. na parkirišču pod Gradiško turo, pri Kampu Tura, ob 8.30 uri.

Hitro cesto Razdrto - Nova Gorica zapustite na izvozu za Vipavo in nato zavijete levo proti Vipavi. Peljete približno 100 m v smeri proti naselju Vipava in zavijete desno na Gradiško cesto. Cesta vas vodi skozi naselje in ko se prične dvigovati se preimenuje v cesto z imenom Gradišče pri Vipavi. Ves čas se vzpenja in vas pripelje prav na parkirišče ob Kampu Tura.

Za vzpon po "Furlanovi plezalni poti" morate imeti naslednjo opremo:
- varovalno čelado
- plezalni pas (lahko je starejši dvodelen plezalni pas, zadnje čase so v uporabi enodelni plezalni pasovi. Oba sta ustrezna)
- OBVEZNO varovalni komplet za samovarovanje pri vzpenjanju po jeklenicah. Včasih smo plezalci uporabili za samovarovanje tudi dve vponki in pomožni vrvici, a takšno improviziranje že nekaj časa ni več dovoljeno, saj v primeru padca ne zagotavlja ustrezne varnosti.
- pomožno vrvico debeline 5 ali 6 mm, dolžine 5 do 6 metrov, ki jo namestimo-vpnemo v plezalni pas z dodatno običajno plezalno vponko.

Kdor ima željo spoznati te poti in jih obiskovati, si je potrebno opremo morda že nabavil. Tudi planinska društva imajo običajno nekaj kompletov, zato ni odveč povprašati gospodarja društva če se da opremo izposoditi - če je na voljo, gotovo, saj zato tudi je. Se pa lahko ustrezen manjkajoči del opreme izposodi tudi v trgovini IGLU in izposoja ni draga.

Upam, da se nas bo nekaj zbralo. Tura je primerna za odrasle in za osebe stare vsaj16 let ali več, če ocenjujete, da so dovolj sposobne in imajo zahtevano varovalno opremo.

🥾🥾🥾
LAHKA OZNAČENA PEŠ POT - ŠKAVNICA

Neplezalci gremo po lahki poti na dva vrhova Plaz in Škavnica. Hoje v eno smer je 1uro in pol. Na poti bomo premagali 500 višinskih metrov. Koče ni. Potrebna hrana in pijača v nahrbtniku.

Gradišče - Škavnica
Izhodišče: Gradišče (250 m)
Cilj: Škavnica (734 m)
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 484 m

Iz Razdrtega se peljemo po hitri cesti proti Novi Gorici ali obratno in se usmerimo na izvoz Vipava. Cesti naprej sledimo, proti Vipavi in Gradišču. V vasi Gradišče pa opazimo prve planinske smerokaze, katerim sledimo do večjega parkirišča ob Kampu Tura nad vasjo Gradišče.

Opis poti:
S parkirišča se vrnemo do ceste kjer se usmerimo nekoliko levo kamor nas usmerijo oznake za Plaz in Škavnico. Nekaj metrov se spustimo po asfaltni cesti nato pa nas smerokaz za Plaz in Abram usmeri desno na pešpot. Pot se prične vzpenjati in nas nato vodi mimo nekaj vinogradov. V nadaljevanju se nato kar nekaj časa vzpenjamo skozi nizek gozd proti severu in sledimo oznakam za Plaz ter Abram. Občasno se gozd tudi nekoliko razredči in odpre se nam lep razgled na Vipavsko dolino in okoliške vrhove. Nekoliko višje nas pot pripelje na manjšo ravnico pod vrhom Plaz kjer je označeno razpotje, ob poti pa je tudi miza in nekaj klopi.
Levo je le še kratek vzpon do vrha Plaz, mi pa nadaljujemo desno kamor nas usmerijo oznake za Škavnico in Nanos-Abram. Hitro pridemo do še enega razpotja kjer se levo odcepi pot v dolino proti Vipavi, mi se še naprej držimo desne in sledimo oznakam za Abram in Škavnico. V nadaljevanju se še nekaj časa rahlo vzpenjamo skozi gozd, nato pa se nam z leve priključi še drugi krak poti iz Vipave.
Ponovno nadaljujemo desno in se nato pričnemo za odtenek strmeje vzpenjati. Nekoliko višje pridemo do še enega razpotja kjer nas smerokaz za Škavnico (15 min) usmeri levo na ožjo stezo. Širša pot naravnost pa vodi proti Abramu in Gradiški Turi.
Od razpotja se pričnemo še nekoliko strmeje vzpenjati po ozki stezi skozi gozd. Na poti bomo tu poleg običajnih Knafelčevih markacij opazili tudi oranžno zelene puščice. Nekaj časa se še vzpenjamo skozi gozd, nato pa bomo na levi opazili skalovje, ki obdaja vrh Škavnice. Nadaljujemo ob skalovju in pot nas iz gozda pripelje do križa na vrhu Škavnice. Z vrha se nam odpre zelo lep razgled na Vipavsko dolino.
Če z vrha nadaljujemo še 5 minut skozi gozd lahko obiščemo še zanimiv odprt paviljon imenovan Bivak Teodozij ob katerem se nahaja še nekaj klopc.

VABLJENI