Na Kočno po Kremžarjevi poti

Objavljeno: 21. avgust 2018


V nedeljo, 9.9.2018 načrtujemo vzpon na Jerzersko Kočno. Vabljeni, da se nam pridružite! Obvezna prijava in ustrezna oprema!


V nedeljo, 9.9.2018 se bomo ob 5.00 zbrali na parkirišču v Tacnu, se odpeljali na Jezersko in mimo jezera do parkirišča.

 

Čas vzpona: parkirišče  - Češka koča 1:35, Češka koča - 

Zdolška škrbina 2:45, Zdolška škrbina - Vrh 45 minut.

 

Opis poti:Od Češke  koče  pot naprej poteka po sprva zložnem melišču. V spodnjem delu melišča se desno odcepi pot na Vratca, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Kočne in Grintovca. Po približno pol ure hoje od koče pa pridemo na razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Kočne.  Višje nas pot, ki se še naprej obrača desno pripelje na stranski greben osrednjih Grintovcev. Tu se nam odpre lep pogled proti severu, kjer lepo vidimo večino vrhov, ki obdajajo Jezersko. Tu, kjer zavijemo ostro levo, se začne plezalni del poti. Dobro varovana in v suhem ne preveč zahtevna plezalna pot nas ob lepih razgledih in mimo naravnega okna, ki ga bomo opazili na desni strani, po skoraj treh urah hoje od Češke koče pripelje na glavni greben Grintovcev (Zdolška škrbina), kjer je razpotje. Nadaljujemo ostro desno po poti, ki nas hitro pripelje do enega najzanimivejši prehodov v slovenskih gorah. Pot nas namreč pripelje do trebušastega prehoda skozi katerega se moramo plaziti. Strop nad nami je namreč tako nizek, da drugače ne gre. Pot naprej preide na kratko melišče za katerim stopimo na bolj strmo pot, kjer nam je v pomoč nekaj klinov in jeklenic.  Razgledni poti sledimo do vrha - 2540m.

 

Oprema: obvezna čelada in komplet za samovarovanje

  

Obvezne prijave do vključno petka na telefon 031 290 527