VZPON NA BABJI ZOB

Objavljeno: 12. november 2018


Vabimo vas, da se nam 18.11.2018 pridružite na izletu na Babji zob.


VZPON NA BABJI ZOB 1128m

 

V nedeljo, 18.11.2018 se bomo ob 8.00 zbrali na parkirišču v Tacnu in se odpeljali na Bled in še malo naprej v vas Kupljenik (642 m) in na označenemu parkirišču pustili avtomobile. Babji zob je skalneti stolp. Mi se bomo povzpeli nad njega.
Čas hoje:(vzpon): 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Opis poti:
Z označenega parkirišča nadaljujemo po slabši cesti v smeri jame pod Babjim zobom in Babjega zoba. Cesta nas najprej vodi ob robu pašnika, od koder se nam prehodno odpre lep razgled, ki seže vse do najvišjih vrhov Karavank, nato pa za levim ovinkom, kjer opazimo planinske smerne table postopoma preide v gozd. Nekaj minut hodimo po cesti, nato pa na razmeroma novem križišču makadamskih cest nadaljujemo rahlo levo (v času opisa razpotje ni bilo označeno) na kolovoz, ki po nekaj metrih zavije še bolj v levo (naravnost jama pod Babjim zobom). Sledi vzpon skozi gozd, nekaj minut višje pa nas kolovoz pripelje na razgledno senožet, kjer se ob njenem spodnjem robu nahaja lesena koča, nam pa se odpre lep pogled proti Blejskemu jezeru in delu Karavank okrog Golice. Kolovoz nas le malo višje pripelje na drugo senožet, kjer nas oznake povedejo desno, na sprva slabše opazno stezico, ki preide v gozd. Ko stopimo v gozd, postane steza lepo sledljiva, le ta pa se prične strmeje vzpenjati. Nekaj minut višje prečimo novo, še ne v celoti dokončano gozdno cesto, nad njo pa se markirana pot dokaj strmo vzpenja skozi gozd. Ko pot zavije desno se nekoliko položi, nato pa se prečno vzpenja proti desni čez vse bolj strma pobočja. Višje postane pobočje še bolj strmo, a je pot razmeroma široka. Ko pot obide nekaj skalnih stolpičev zavije levo, preide v dolinico, nekaj korakov naprej pa še iz gozda na planino Prihod, ki ima ravno pravšnje ime, saj smo prišli na rob Jelovice.
Ko dosežemo planino nadaljujemo naravnost oz. rahlo proti desni, nato pa stopimo na kolovoz. Kolovoz se kmalu spremeni v pešpot, ki nas s "pomočjo" smerne table popelje na prepaden greben. Pot večinoma poteka nekaj metrov levo od prepada, tako da kake večje nevarnosti za zdrs ni. Pot, s katere se nam med krošnjami dreves odpirajo lepi pogledi proti Bledu, Bohinjski Beli in najvišjim vrhovom Julijskih Alp, nas pripelje na predvrh.
Nadaljujemo naravnost, po poti, ki se prične vidno spuščati. Po nekaj minutah se spust konča, nas pa do razgledne točke in vpisne skrinjice Babjega zoba loči le še kratek zmeren vzpon.

 

Lepo povabljeni na zanimiv izlet.

 

Vodnik Medved Franci