VABIMO VAS NA DRUŽINSKI IZLET - SVETA GORA

Objavljeno: 24. maj 2019


V NEDELJO (26.5.2019) VABIMO VAS NA DRUŽINSKI IZLET - Krenemo proti Zasavski Sveti gori, ki je priljubljena izletniška točka, ki se nahaja med Litijo in Izlakami.


VABIMO VAS NA DRUŽINSKI IZLET

Dobimo se v nedeljo 26.5.2019 ob 8.00 na tacenskem parkirišču. Krenemo proti Zasavski Sveti gori, ki je priljubljena izletniška točka, ki se nahaja med Litijo in Izlakami. Z vrha, na katerem stoji župnijska cerkev Marijinega rojstva, se nam odpre lep razgled na Posavsko hribovje, ob lepem vremenu pa razgled seže vse od Snežnika, prek Julijskih Alp do bližnjih Kamniško Savinjskih Alp.

Izhodišče: Vače (522 m)

Čas hoje: 2 h

Višinska razlika: 330 m

Izpred cerkve si lahko najprej pogledamo zemljevid poti proti vrhu. Nato zavijemo po cesti navzdol in takoj na levo, ven iz Vač. Najprej je cesta asfaltirana in jo spremlja pot GEOSS, skulpture iz lesa in info table. Od situle na križišču do katerega pridemo po cesti, se usmerimo desno naprej na makadam. Pot nas ves čas vodi po makadamski cesti naravnost, mimo travnika in manjšega kamnoloma.

Nadaljujemo ves mimo vasi Vovče. Na koncu vasi je odprt travnik s katerega je lep pogled na Kum. Nadaljujemo po cesti in po dobri uri hoje pridemo do križišča; tu lahko izberemo obe poti. Leva pot vodi okoli hriba in pa grebenu do začetka vrha Zasavske svete gore, desna po cesti pa mimo nekaj hiš in nato po ožji poti v isto smer. Če gremo levo in okrog hriba sledimo kolovozu okrog hriba, nato pa se odcepimo na shojeno pot desno po grebenu naprej. Pot je razgibana, malo je navzgor, malo navzdol. Kot sem že omenila je desna pot večino časa ožja, pelje po gozdu in potem po odprtem (pesek in skale), vendar, če ni snega ni nevarna. Je pa krajša. P

o kakšne pol ure se obe poti združita in od tod je slabe pol ure hoje. Pod vrhom gremo lahko direktno do cerkve (desno) ali pa direktno do koče (levo).

Pot je lahka, primerna tudi za družine, sicer vzame dve uri hoje, vendar je večji del poti bolj ali manj položen. Palice so priporočljive le v zadnjem delu poti, sicer pa ni potrebe.

Izleta ne bo, če bo zjutraj deževalo in bo tudi sicer slaba napoved. V nahrbtnik naj roma palerina ali dežnik, malica, dobre volje nam nikoli manjka.

🌸 Srečno Darja (031 226 887)