PLANINSKI TABOR - KOLPA 2020

Objavljeno: 25. junij 2020


Leto je naokoli in mi se že nestrpno pripravljamo na letošnji planinski tabor, ki ga bomo preživeli ob Kolpi. Preberite si natančen program.


PLANINSKI TABOR - KOLPA 2020

 

Letošnji tabor se nezadržno bliža.
Potekal bo v Osilnici v neposredni bližini Hotela & Športnega centra Kovač, Sela 5, 1337 Osilnica, in sicer od nedelje 02.08. do nedelje 09.08.2020.

 

Šotore lahko začnemo v nedeljo postavljati ob 12h. Tisti, ki boste v sobah, bodo le-te na voljo od 14h dalje.

 

Z nami bo spet naš kuhar Sebastjan. S seboj je potrebno imeti pribor za jest (krožnike, skledico za solato, jedilni pribor, kozarec in skodelico za kavo), obvezno osebni dokument in obilico dobre volje.

 

Program tabora in opis poti do tabora je objavljen na FB in na spletni strani društva (preberite si v nadaljevanju).

 

Akontacija za tabor se bo pobirala v sredo 22.07.2020 na vrtu Gostilne Košir v Tacnu od 19h do 20h.

 

NE POZABITE OSEBNEGA DOKUMENTA!!!

 

Napotki za pot:

Iz Ljubljane se boste peljali v Ribnico in takoj po Dolenji vasi zavili desno na Gotenico in Osilnico. Ko se boste spustili v dolino Kolpe boste že v taboru - hotel Kovač v vasi Sela, ki se drži Osilnice.

 

Program od 2. do 8. avgusta 2020

nedelja

Dopoldne prihod v tabor pri hotelu Kovač v Osilnici. Popoldne po kosilu krajši sprehod po okolici in obisk izvira Čabranke

ponedeljek

Vzpon na Sveto goro 802m, višinska razlika 530m, čas vzpona iz Plešce 1.45 min

torek

Risnjak 1525m, vzpon iz planine Lazac 2 uri, koča pod vrhom, za hitre še Snježnik 1505m

sreda

Izvir Kolpe, peš iz tabora, krožna pot 4,5 ure

četrtek

Krempa 942m po izbiri: vzpon iz Borovca vzpon 1 ura,vzpon iz Bosljive loke 2,5 ure, lahko podaljšamo  na Krokar 1122m

petek

Šajbnik 861m, peš iz tabora, vzpon 2,30 ure, ali vzpon iz Bezgovice 1ura

sobota

Goteniški Snežnik 1290m, vzpon iz Medvedjek, vzpon 1 uro

nedelja

Pospravljanje tabora

Mnogo je še možnosti za pohode in prave planinske vzpone: Kuželjska stena, Taborska stena, Loška stena,  potok Belica, Mirtoviški potok in seveda Delnice z okolico.

 

Ponedeljek, 3. avgust
Peš iz tabora je po cesti čez mejni prehod Zamost pol ure hoje do izhodišča. Iz vasi Plešce se bomo po ozki asfaltni cesti povzpeli na Sveto goro. Pot ni prav zanimiva, je pa zanimiv vrh in prečudovit razgled okoli in okoli.  Na vrh vodi tudi markirana pot, ki se ne uporablja in je zaraščena.  

Koče ni. Za vzpon je potrebno premagati okoli 500 višinskih metrov- to je slabi dve uri hoje.

Možno se je z avtomobilom peljati višje ali celo na sam vrh.

 

Torek, 4. avgust
Z avtomobili se bomo zapeljali na GorskinKotar in se povzpeli na najvišji vrh Risnjak 1525m. Cesta je ozka in razen zadnjih nekaj kilometrov asfaltirana. Če bomo pravilno peljali, je iz tabora do planine Lazac okoli 27 km. S planine je 1,5 ure hoje do planinske koče, ki pa je pogosto zaprta. Zadnji del vzpona - pol ure - je pravi alpski s skalami in jeklenico in rožicami. Pa razgled na morje in otoke....
Bolj hitri planinci se bodo lahko povzpeli še na Snježnik, ki je drugi najvišji vrh Gorskega Kotarja in si tako pot podaljšali za 2 uri.

 

Sreda, 5. avgust
Iz tabora se bomo peš odpravili preko mejnega prehoda Zamost ob Čabranki do sotočja s Kolpo. Do tu možno tudi z avtomobilom. Ob levem bregu Kolpe se bomo podali proti vasi Kupari in naprej do izvira. Pri vasi je most in je možnost skrajšanja pohoda. Od izvira gremo v vas Razloge in po desnem bregu Kolpe se vrnemo v dolino. Skupaj pohod traja slabih pet ur.

 

Četrtek, 6. avgust
Krempa je 942m visok vrh. Lahko je dostopna iz vasi Borovec. Vzpon traja približno 1 uro. Daljši je vzpon iz doline Kolpe pri Bosljivi loki. Okoli 700 višinskih metrov je potrebno prehoditi , preko Vršaka in Kobile -  2uri in pol. Ko smo na Krempi, pa ni daleč še na vrh Krokar  - 1122m. 

Po želji bomo planinci izbrali krajšo ali daljšo pot.

 

Petek, 7. avgust
Že ko se boste peljali na tabor preko Strme rebri boste na 18. ovinku opazili planinske smerokaze. Šajbnik je 750 ali 861m visok (podatki ?) vrh v Borovški gori čisto na zahodu. Čeprav v prospektu piše, prave koče na njem ni. Ob cesti je zelo težko parkirati, zato se boste sami odločili kje bo vaš začetek hoje. Predlagamo začetek pohoda kar v taboru - trajanje vzpona 2uri in pol. Če se boste peljali višje do vasi Bezgovica, pa bo hoja krajša. Kakorkoli - ob dogovorjeni uri bomo skupaj zastavili korak na 18. ovinku.

 

Sobota, 8.avgust
Vzpon na Goteniški Snežnik je iz Gotenice, a za nas je to "naokoli". Ko se cesta na Strmi rebri že začne spuščati je levo smerokaz za Medvedjek - Drago. Po 5km makadamske ceste bomo parkirali in se povzpeli na najvišji vrh Kočevsko - Kapeljskega področja 1290m. Za vzpon je potrebna ura hoje.

Za vse radovedne pa predlagamo še obisk Kočevske Reke, jezera in ogled "tajnega " bunkerja.

Potrebna predprijava: 059 959 204.

 

Nedelja, 9. avgust
Pospravljamo tabor in zapuščamo deželo Petra Klepca.

 

INFORMACIJE:

Za več informacij kontaktirajte vodji tabora Natašo in Romano (tel: 041 429 669) ali nam pišite na mejl (pdsmarnagora@gmail.com)