Izleti


Škednjovec (2309 m)

Škednjovec je mogočna gora, spada med najlepše, a tudi najtežje dostopne vrhove na območju Fužinskih planin. ... »

15 junij 2024

4 h 30 min
1162 m
zelo zahtevno brezpotje
Parkirišče ob pokopališču v Šmartnem
Marjan Kovačič

PLANINSKI TABOR 2024 - ZAVRŠNICA

V mesecu juliju bomo izvedli tradicionalni planinski tabor. Tokrat gremo v Završnico. Več informacij sledi. ... »

20 julij 2024

/
/
/
/
/

Seznam izletov v letu 2024


21.1.2024 Izlet LUBNIK Aleš Cvahte
16.2.2024 Občni zbor čanov PD OBČNI ZBOR 2024 - ŠMARNA GORA Člani PD
18.2.2024 Izlet MOLNIK Majda Kovačič
17.3.2024 Izlet MENINA PLANINA Darja Grad Kolenc
14.4.2024 Izlet NANOS Darja Grad Kolenc
14.4.2024 Usposabljanje za gibanje po feratah GRADIŠKA TURA NAD VIPAVO Aleš Cvahte
12.5.2024 Poplezavanje po feratah DOLINA GLINŠČICE Marjan Kovačič
15. in 16.6.2024 Izlet ŠKEDNJOVEC Marjan Kovačič
20. - 27.7.2024 Planinski tabor PLANINSKI TABOR PD ŠMARNA GORA 2024 - ZAVRŠNICA Nataša Kranjec in vodniki PD Šmarna gora
4.8.2024 Izlet SKOČNIKI BELEGA POTOKA Aleš Cvahte
1.9.2024 Poplezavanje po feratah MONTE ZERMULA (Karnijsko pogorje) Marjan Kovačič
5.10.2024 Izlet IZLET V NEZNANO 2024 Špela Košir
10.11.2024 Izlet POHOD OD LITIJE DO ČATEŽA Majda Kovačič
8.12.2024 Izlet SV. JAKOB NAD PREDVOROM Aleš Cvahte
21.12.2024 Praznično druženje NOVOLETNA LJUBLJANA Romana Toplak

VARNO POHODNIŠTVO IN PLANINARJENJE

10 priporočil Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA)
Kot dejavnosti na prostem sta pohodništvo in planinarjenje odličen način za izboljšanje kondicije, spoznavanje ljudi in zabavo. Naslednja priporočila so planinska združenja pripravila z namenom, da bo dejavnost izvajana kar se da varno in prijetno.
1. Nabiranje kondicije
Pohodništvo in planinarjenje sta vzdržljivostna športa, ki obremenita srce in pospešita prekrvavitev, zato morate biti pohodniki in planinci zdravi in morate znati realno oceniti svoje sposobnosti. Nikar ne hitite, za hojo izberite tak tempo, da nihče v skupini ne omaga.
2. Skrbno načrtovanje
Zemljevidi, vodniki, internet in poznavalci vas lahko poučijo o dolžini, višinski razliki, težavnosti ture in o trenutnih razmerah. Ture vedno izberite glede na sposobnosti skupine. Posebej bodite pozorni na vremensko napoved, saj veter, dež in mraz povečajo nevarnost nezgod.
3. Popolna oprema
Svojo opremo ustrezno prilagodite načrtovanemu pohodu, vaš nahrbtnik pa naj ne bo pretežak. Vedno imejte v nahrbtniku zaščito pred dežjem, mrazom in soncem, prav tako imejte s seboj tudi komplet za prvo pomoč in mobilni telefon (številka za klic v sili v Evropi: 112). Pri orientaciji si pomagajte z zemljevidi in GPS-om.
4. Primerna obutev
Dobri pohodniški oziroma planinski čevlji ščitijo stopalo in ublažijo obremenitev nanj ter izboljšajo oprijem pri stopanju. Pri izbiri obutve se prepričajte, da se čevlji odlično prilegajo, imajo podplate z dobrim oprijemom, so vodoodporni in lahki.
5. Zanesljiv korak je ključnega pomena
Padci zaradi zdrsa ali spotikanja so najpogostejši vzroki nezgod. Upoštevajte, da prehiter tempo hoje ali utrujenost zelo vplivata na gotovost vašega koraka in na vašo zbranost. Prav tako pazite na padajoče kamenje, s previdno hojo pa se boste izognili proženju kamenja.
6. Ostanite na označenih poteh
Na neoznačenih poteh obstaja večja nevarnost, da zaidete s poti, poveča se tudi nevarnost padcev in podora kamenja. Izogibajte se bližnjic. Če ugotovite, da ste zašli, se vrnite nazaj na zadnje mesto kjer se še znajdete. Strma pobočja s starim snegom se pogosto podcenjuje, a so zelo nevarna in nam na njih zlahka zdrsne.
7. Redni odmori
Redni počitki pohodnikom in planincem omogočajo, da si opomorejo ter uživajo v pokrajini in druženju. Redno jejte in pijte, da ohranite svojo moč in zbranost. Izotonični napitki so idealni za pogasitev žeje, žitne ploščice, suho sadje in piškoti pa potešijo lakoto med hojo.
8. Odgovornost za otroke
Za otroke je zelo pomembno, da krajino odkrivajo na zabaven in raznolik način. Na odsekih poti, kjer obstaja nevarnost padca, naj za vsakega otroka skrbi ena izkušena odrasla oseba. Zelo zahtevni pohodi, kjer je potrebna dolgotrajna koncentracija, niso primerni za otroke.
9. Manjše skupine
Manjše skupine so bolj prilagodljive in članom omogočijo, da si med seboj pomagajo. Vsi v vaši skupini naj bodo seznanjeni s podatki o cilju pohoda ter poti v obe smeri. Skupina naj se drži skupaj. Samohodci pozor: tudi manjša nezgoda lahko zahteva resno reševanje.
10. Spoštovanje narave in okolja
Varujte naravno okolje. Za sabo ne puščajte smeti, ostanite na poti, ne motite divjih ali domačih živali, ne dotikajte se rastlin in spoštujte zavarovana območja. Uporabljajte javni prevoz ali skrbite za čim bolj optimalno izkoriščenost osebnih vozil.


Priporočila so bila sprejeta na skupščini CAA, ki je bila 8. septembra 2012 v Švici.