Galerija / potopis

TURNOKOLESARSKI IZLET NA SVETO TROJICO

Objavljeno: 11 maj 2021 Katarina

9. maja 2021 - sončno nedeljo smo se štiri nadobudni kolesarji (Nika, Lučka, Anže in moja malenkost), v pričakovanju dogodivščine, odpeljali v Pivko. Osedlali smo naše konjičke in se odpeljali proti vasi Kovk in naprej do vasi Trnje, kjer smo iztirili z glavne ceste na makadam. Nekaj časa smo sledili vzpenjajoči se makadamski cesti, vmes občudovali prelestno pokrajino in prebujajočo se naravo. Kmalu je naša pot zavila na strmo planinsko pot. Trmasto smo brcali v strmino dokler je šlo, nato pa naše konjičke potiskali zraven. Na naše veselje smo dokaj hitro prišli nazaj na makadamsko cesto, od koder nas je od vrha ločilo le še dobrih 15 minut "besnega" brcanja po žgočem soncu. Vrh Svete trojice krasi kamnita cerkev in pa prečudovit razgled, ki je segal od Snežnika pa vse do oddaljenih Julijcev. Po počitku in malici je bil pred nami adrenalinski spust čez drn in strn- ČISTA UŽIVANCIJA. A naše dogodivščine še ni bilo konec saj smo ponovno grizli nazaj v strm breg, ki mu ni bilo videti konca, za povrh vsega smo se nekako znašli sredi neznanega gozda. Še sreča da obstaja GPS 🙂. Naš namen je bil ogled Presihajočih jezer zgornje Pivke, ki pa so kljub obilnemu deževju že presahnila. Našo pot smo s širokim nasmehom in opečenimi lici zaključili v Pivki. Katarina Ps. Slike povejo 1000 besed

KOLESARJENJE PO "POTI"

Objavljeno: 29 april 2021 Majda

KOLESARJENJE PO "POTI" Nestabilno spomladansko vreme nam že nekaj let nagaja pri kolesarjenju okoli Ljubljane. Kolesarjenje smo prestavili za dva dni, pa ni veliko pomagalo. Pršelo je kar dolgo časa, se dvakrat ulil dež in tudi nekaj sonca smo videli. Zares mokri nismo bili. Šest se nas je tokrat podalo na pot, ki smo jo uspešno prekolesarili. Sama "pot" je dolga 35 km. Pa še pot od in do doma, pa je naneslo 50 km. Strogo smo se držali poti in celo žigosali kartončke. Le pri Golovcu smo naredili po svoje -kolesarili smo pod hribom naokoli.

Čistilna akcija april 2021

Objavljeno: 17 april 2021 Marjan

V soboto, 17. aprila 2021 smo v parih prehodili vse poti na Šmarno goro in Grmado. Pobrali smo odpadke. Ponovno prevladujejo papirnati robčki, nekaj je bilo plastenk in pločevink in novi odpadki - obrazne maske. Na Poti svobode je dalj časa bil odvržen ali pozabljen nahrbtnik, ki smo ga odnesli v dolino in vrgli v zabojnik. Odpadke smo odnesli v dolino. Čiščenja poti se je udeležilo 14 članov.

NASIPANJE ROMARSKE POTI

Objavljeno: 17 april 2021 Miha, Tomo, Marjan

Konec marca 2021 smo planinci, tekači in zaposleni v gostišču Ledinek uredili zelo skalovit del Romarske poti pod kapelico v sedlu. Protikoronski ukrepi so oteževali delo. S pomočjo stroja smo razbili nevarne skale na poti, ki so se pokazale zaradi izpiranja/erozije. Pesek smo s sedla vozili s samokolnicami in ga po PVC drsalnici spustili v bližino poti za nasipanje. Kljub temu je bilo dela veliko in utrujajoče je bilo. Okoli 30 samokolnic je prepeljal vsak udeleženec v tistem dnevu - za koliko so se podaljšale roke?

Pot "JULIJANA" od Begunj do Bleda

Objavljeno: 21 marec 2021 Darja, Milena

Iz Begunj na Gorenjskem do Bleda Nedeljski dan smo si s prijatelji zapolnili z zanimivim pohodom po delu gorenjske pokrajine, sledeč 4.etapi na novo urejene pohodniške poti Juliana trail. Izbrali smo ravninski del med Begunjami n Bledom, ki ga med poletno vročino ne priporočam. Pohodniška pot JULIANA TRAIL je krožna daljinska pohodniška pot, dolga 267 km, ki poteka skozi doline, preko prelazov, skozi gozdove, urbana središča, samotne planote in ob rekah Save in Soče. Razdeljena je na 16 dnevnih etap po 18-25km. Krožna daljinska pot JULIANA TRAIL omogoča obhod gorovja Julijske Alpe po urbanih dolinah in samotnih planotah, čez prelaze, po skritih stezicah redko poseljenih krajev, skozi večje turistične centre na obrobju gorovja, ob rekah Soče, Save, Bače, Tolminke in v manjšem delu po italijanskem, obmejnem, manj poseljenemu delu. Na večini etap lahko opazujemo najvišjo slovensko goro Triglav z vseh strani. Na potovanju se bomo srečali z zgodovino železarstva (fužinarstva) v Sloveniji, spoznali bomo kraje velikih slovenskih pisateljev in pesnikov, spoznali pomen čebelarstva včasih in danes, pomen ohranjanja kvalitetnih gozdov, se velikokrat napili čiste studenčnice, spoznali utrip večjih turističnih destinacij, srečali preproste ljudi, ki živijo na osamljenih kmetijah, srečali sirarje, ki ustvarjajo svoje izdelke, hodili po krajih, ki jih je dodobra zaznamovala prva svetovna vojna, in seveda vseskozi občudovali ter čutili utrip in pomen Triglavskega narodnega parka. Naša pot naj bi bila dolga približno 15 km, a smo na koncu vendarle ugotovili, da se je vseeno nabralo dobrih 19km. Zanimivo, poučno, družabno ... le malo bolj toplo bi lahko bilo na drugi pomladni dan 😉

1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|»