Izlet na Špičasti vrh

Objavljeno: 11. april 2019


V nedeljo 14.4.2019 načrtujemo izlet na Špičasti vrh. Odhod ob 9.00 uri. V primeru dežja, bomo izlet prestavili! Vabljeni!


Špičasti vrh 1128m, Špiček 987m

V nedeljo odrinemo iz tacenskega parkirišča ob 9.00. mahnili jo bomo proti Logatcu in naprej proti Idriji do kraja Godovič.

Visoko nad dolino Idrijce južno od Idrije se na približno sedemsto metrih nadmorske višine razprostira Črnovrška planota. Na njej so pašniki in temni gozdovi, zato sta v teh krajih razširjena gozdarstvo in živinoreja. Največje naselje na planoti je Črni Vrh od koder bomo z vožnjo nadaljevali proti Colu.

Črni vrh je največje naselje na planoti, skozi katerega pelje cesta Godovič–Col. Kraj s približno 650 prebivalci je izhodišče za izlet na Javornik (1241 m). Iz bližnje vasi Zadlog v zahodnem delu Črnovrške planote se lahko vzpnemo na dobrih sto metrov nižji Špičasti vrh, ki bo tudi naš cilj.

Pri cerkvi v središču Črnega vrha bomo zavili desno v smeri vasi Zadlog.

Razložena vas, ki ima približno 280 prebivalcev (v začetku prejšnjega stoletja jih je bilo prek 430), leži na kraškem polju severozahodno od Črnega vrha. Po travnikih se pase živina, zaselki s hišami in gospodarskimi poslopji pa so prislonjeni na gozdnato obrobje.

V Zadlogu se je leta 1859 rodil duhovnik Frančišek Lampe, ki je ustanovil literarno revijo Dom in svet ter napisal v tistem času priljubljene Zgodbe Svetega pisma. Zadlog je tudi rojstni kraj jezuita Marka Ivana Rupnika, ki je z mozaičnimi poslikavami kapel in cerkva zaslovel po vsem svetu (njegov mozaik smo občudovali par let nazaj na Izletu v neznano).

Pot bomo nadaljevali kar naravnost naprej, v Zadloško kotlino.

Po dobrih 4km vožnje od križišča v Črnem vrhu, bomo ob cesti opazili prvo smerno tablo za Špičasti vrh, ki nas usmeri v levo. Dobro označena cesta nas nato pripelje do mesta, kjer se začne peš pot.

Opis poti:

Planinske oznake za Špičasti vrh nas usmerijo na kolovoz, ki se sprva zložno vzpenja čez velik travnik. Na drugi strani travnika se markirana pot razcepi na dva dela. Lahko nadaljujemo rahlo levo po kolovozu ali pa nekoliko proti desni po zelo strmi peš poti. Obe poti potekata skozi gozd in se višje združita v eno razmeroma strmo pot. Se odločimo na kraju samem.

Pot nato ponovno preide na kolovoz, ki nas v zmernem vzponu pripelje do gozdne ceste, kateri sledimo v desno.

Po nekajminutni hoji po cesti nadaljujemo rahlo levo v smeri Špičastega vrha. Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki se kmalu razcepi na dva dela. Nadaljujemo rahlo desno po markiranem kolovozu, ki se postopoma spremeni v peš pot. Pot nato zavije v levo in se nadaljuje po širokem z gozdom poraščenem grebenu.

Poti se malo pod vrhom za krajši čas strmo vzpne. Ostane nam samo še malo in že bomo pri razglednem  stolpu na Špičastemvrhu.  Pozdravil nas bo 13m visok lesen razgledni stolp, ki nam omogoča pogled po večjem delu Slovenije. Ob lepem vremenu lahko tako vidimo Tržaški zaliv, Julijske Alpe in večji del osrednje Slovenije. 
Vpisna knjiga in žig se nahajata na razglednem stolpu.

Če bo vreme in volja, lahko nadaljujemo proti Špičku

Čas hoje: 1 h 15 min (če bomo obiskali še Špiček bo čas hoje malce daljši)

Zahtevnost: lahka označena pot

Višinska razlika po poti: 426 m

Malica in pijača iz nahrbtnika. TOPLO SE OBLECITE, temperatura bo okrog 10 °C

V primeru dežja bo izlet prestavljen. Če pa bo samo slabo in oblačno, se domenimo ali gremo na opisano pot ali izberemo kaj drugega nedeljskega, da predihamo telo in krepimo svoje noge ter se imamo kot običajno fino.

Vse informacije: Darja Grad   (031 226 887)